9 храни, които предизвикват сънливост

Вижте кои са те

9 храни, които предизвикват сънливост

На всеки се е случвало да изпита внезапно желание за дрямка веднага след хранене. Оказва се, че не само нашата любов към съня или тежкият ден на работа са причините за сънливост. Храната, която консумираме също е от значение.

Ето кои са 9-те храни, които предизвикват сънливост:

  1. Млечни продукти

    Сред всички млечни продукти, твърдите сирена имат най-релаксиращ ефект, тъй като съдържат най-голямо количество калции. Ако хапвате сиренето с крекери или хляб, ефектът е още по-силен, тъй като въглехидратите засилват ефекта на триптофана.

  2. Бадеми

    Бадемите са богати на триптофан- аминокиселина, която произвежда мелатонин (хормона на съня). Освен това тези ядки са богати на магнезий, който облекчава напрежението в мускулите и ви кара да се чувствате сънливи.

  3. Банани

    Захарта, калия и магнезия предизвикват сънливост.

  4. Орехи

    Орехите съдържат по-малко триптофан от бадемите, но имат свой собствен източник на мелатонин. Изследванията показват, че орехите повишават нивото на този хормон в кръвта и ви карат да се чувствате сънливи.

  5. Череши

    Черешите, особено киселите, имат високо съдържание на мелантонин. Въпреки това една шепа череши няма да ви приспи, но една чаша сок от череши ще ви приспи веднага.

  6. Чай от лайка

    Лайката съдържа глицин- аминокиселина, която отпуска мускулите и нервната система. След чаша чай от лайка почти не можете да държите очите си отворени и да се фокусирате.

  7. Тиквени семки

    В допълнение към триптофана, тиквените семки съдържат големи количества цинк и магнезий. Тези съединения ни карат да сме спокойни и отпуснати.

  8. Бял ориз

    Оризът е с висок гликемичен индекс, който предизвиква сънливост до 3-4 часа след ядене. Жасминовият ориз има по-голямо влияние върху съня от другите видове ориз.

  9. Мазна риба

    Киселините, които се съдържат в сьомгата, рибата тон и другите мазни риби увеличават производството на мелатонин. Тези киселини намаляват нивото на хормоните на стреса в кръвта и единственото нещо, което искате да направите след ядене е да си легнете.   

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay