Продължаваме обиколката си из кулинарния свят на Индия с една основна рецепта за хляб, наречен наан, който неизменно присъства на всяка местна трапеза. Ето и как да си го приготвите.
Необходими са ви:
1 пакетче мая
1 ч.ч. вода
¼ ч.ч. захар
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
2 ч.л. сол
4 ½ ч.ч. брашно
3 скилидки чесън
¼ ч.ч. масло
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете маята в топла вода. Оставете така за десетина минути. Добавете с леко бъркане захарта, яйцето (предварително разбито), солта и достатъчно брашно, за да се получи меко тесто.
Месете тесто върху набрашнена повърхност в продължение на няколко минути. Оставете го да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
Ударете тестото в плота или масата и добавете към него, докато замесвате, намачкания чесън. Накъсайте тестото на парчета с размера на топка за голф. Покрийте с кърпа и оставете да се надигне до удвояване на обема за около половин час.
През това време загрейте фурната на висока температура. Поставете парчетата тесто в намазнена тавичка или директно на решетката и печете 2-3 минути, или докато стане пухкаво и започне да покафенява.
Извадете, намажете суровата страна с разтопено масло и запечете и нея. Извадете отново, намажете с масло и обратната страна и запечете за още 2-4 минути.
Още предложения за индийски вкуснотии може да откриете в Kulinar.bg.
1 | 0 |