Не, не сме сбъркали заглавието. Защото името на таи така популярна днес в цял свят торта е създадена през далечната 1832 година от австриеца Franz Sacher. А правилата за транскрипция в немския език повеляват името му да бъде произнасяно именно като Франц Захер, а не Сахер, както е популярно у нас.
А поводът да се сетим за този толкова неустоимо вкусен десерт е произхода на майстора сладкар, който пък ни препраща директно към настоящата ни кулинарна обиколка на Централна Европа. Ето и как да си направите торта Захер в домашни условия.
Необходими са ви:
125 г брашно
350 г шоколад
150 г пудра захар
150 г масло
6 яйца
6 с.л. мармалад от кайсии
1 пакетче бакпулвер
2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Добавете мекото масло, 150 г разтопен и леко охладен шоколад, както и брашното, смесено с бакпулвера и ванилията.
Изсипете в тортена форма, покрита с хартия за печене и печете около 45-50 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
Извадете блата и го оставете да се охлади. Разрежете го с помощта на остър нож на два по-тънки.
Намажете долния блат със затопления кайсиев мармалад, разреден с малко топла вода.
Поставете другия блат отгоре.
Поставете тортата върху решетка и полейте равномерно с 200 г разтопен на водна баня шоколад.
Още сладки изкушения от Kulinar.bg:
6 | 0 |