Идеалната закуска

Вижте уравнението за идеалната закуска

Идеалната закуска

Знаете ли, че можете да използвате първото хранене като инструмент за отслабване? Искате ли да знаете как? Следвайте тези съвети, за да имате вкусна и здравословна закуска всеки ден.

Калории

Закуската трябва да съдържа между 300 и 400 калории. Ако опитвате да отслабнете, старайте се в закуската ви да има между 300 и 350 калории. Ако искате да запазите теглото си и тренирате, закуската трябва да съдържа между 350 и 400 калории.

Въглехидрати

Около 45-55% от калориите трябва да бъдат от въглехидрати, което означава около 40-50 грама въглехидрати. Избягвайте храните с прекалено много захар или бяло брашно. Наблягайте на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Протеини

Между 15 и 20% от закуската трябва да бъдат протеини, което означава от 13 до 20 грама. Достатъчното количество протеини е важно за поддържането на здравословен начин на живот. Най-популярните източници на протеин са яйцата, млякото, млечните продукти, ядки, пълнозърнести храни.

Мазнини

Те трябва да са около 10-15 грама, което е около 30% от закуската ви. Избягвайте наситените мазнини като бекон и сирене и приемайте мононенаситени мазнини, които са зехтин, ядки, авокадо и т.н.

Фибри

Препоръчителната доза е 25 грама фибри, което са 25% от закуската. Горски плодове, круши, ябълки, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни са най-добрите източници на фибри.

Захари

Ако изпълнявате всичко горе посочено, не е нужно да се притеснявате за захарите. Все пак те не трябва да надвишават 36 грама. Когато добавяте захар или подсладители в напитките си, старайте се да не слагате повече от 6 грама, което е около лъжичка и половина.

Време

Идеалният вариант е да закусвате в рамките на 30-60 минути след събуждане. Ако сте от хората, които не обичат да се хранят веднага, след като се събудят, може да разделите закуската си на две части. Хапнете нещо малко, след като се събудите и изяжте останалата част например час и половина по-късно. Ако тренирате, можете да си позволите повече въглехидрати в закуската.   

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay