Идеи за великденската трапеза: Козунак

Любимият десерт на Великден!

Идеи за великденската трапеза: Козунак

Ароматът на прясноизпечен козунак с примамлива захарна коричка е сред най-важните елементи на великденската трапеза, редом с боядисаните яйца. Днес ще ви разкрием как да си приготвите в домашни условия неповторимия тестен десерт, а в допълнение ще споделим с вас и рецепта, чрез която да оползотворите останалите неизядени парченца от него като ги вложите в основата на вкусна торта.

Козунак

Необходими продукти:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
6 яйца
300 г захар
200 г масло
40 г мая
2 с.л. канела на прах
кората на 1 лимон
100 г орехови ядки
1 пакетче ванилия
щипка сол
2 с.л. ром

Начин на приготвяне:
Маята се раздробява и размива с прясното мляко.

Яйцата се разбиват, докато станат пухкави. Към тях постепенно се прибавят захарта, щипка сол, настърганата кора лимон, рома и ванилията и се разбърква добре.

В средата на пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипва приготвената смес.

Започва да се меси тестото като постепенно се прибавя разтопеното краве масло.

Когато започнат да се образуват мехури при месенето и се употреби всичката мазнина, тестото се увива в наръсена с брашно кърпа и се оставя в затоплена стая да втаса.

Прави се второ размесване с намазнени ръце върху намазнена повърхност.

Тестото се разделя на парчета, от които се плетат козунаци, по желание са формата и размера. Вътре се поставя плънка от смесени орехи, канела и захар.

Оставят се да втасат отново. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар на кристали.

Пекат се в умерено силна фурна.

Готовите козунаци се изваждат от тавите. Остават се да изстинат в полувертикално положение, подпрени на чиста плоскост.

Козуначена торта със смокини

Идеи за великденската трапеза: Козунак
Необходими продукти:
Нарязан на филии стар козунак
1 буркан смокиново сладко
3 кофички кисело мляко
1 ½ ч.ч. пудра захар
5 обикновени вафли

Начин на приготвяне:
Наредете един ред от филийките козунка на дъното на тава.

Разбъркайте киселото мляко и пудрата захар. Разстелете част от сместта върху козунака, колкото да се покрие редът.

Направете следващите редове по същия начин.

Най-отгоре поръсете с предварително счуканите вафли.

Преди консумация оставете за няколко часа в хладилник.

Още вкусни предложения за великденската трапеза  може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 25.04.2014|18:08
Тортичката ми харесва .
13
Не е посочен 25.04.2014|14:01
Изглежда, че не е толкова трудно да си направиш козунак .
12
Не е посочен 24.04.2014|12:58
Тази година почти не ядох козунак .
11
Не е посочен 24.04.2014|12:56
Страхотни рецепти, до сега не съм си правила такава торта мисля да опитам.
10
Не е посочен 23.04.2014|17:51
Трябва да го пробвам това с киселото мляко и сладкото, у нас има сума козунаци, които изостанаха, понеже заложихме на агнешкото.
9
Не е посочен 23.04.2014|17:00
Добре дошли са рецептите за оползотворяване на козунаците, ако споделите такива и за яйца.
8
Не е посочен 23.04.2014|15:50
Много хубави предложения, мисля и след празниците да си правя.
7
Не е посочен 23.04.2014|10:51
Страхотни рецепти, браво!
6
Не е посочен 22.04.2014|16:43
Хубаво става също така и със смес за крем карамел или пък с нишесте.
5
Не е посочен 22.04.2014|16:32
Интересни идеи и не само за Великден, а за всеки ден.
4
Не е посочен 22.04.2014|16:16
Тази рецепта за старите козунаци е много добра, ще я пробвам.
3
Не е посочен 22.04.2014|15:46
козуначената торта е супер ;)
2
Не е посочен 22.04.2014|15:14
Козуначената торта пръсва .
1
Не е посочен 22.04.2014|13:43
обичам го
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay