Из дълбините на италианската кухня

Кулинарните изкушения от Ботуша далеч не се изчерпват само с пица и паста

Из дълбините на италианската кухня

От Ранното средновековие до края на XIX век Италия се състои от отделни области, всяка от които притежава свои кулинарни традиции и обичаи. Различните техники за готвене се предавали от поколение на поколение, благодарение на което са допринесли за разнообразието на италианската кухня. Важна роля за това играят и съседните страни, включително Франция, Австрия и вече бивша Югославия.

Италия се променя в много отношения, когато икономиката й процъфтява след Втората световна война. През това време земеделието се модернизира и са въведени редица нови технологии, свързани с него. В този период различните кулинарни практики от отделните региони на страната започват да се комбинират, тъй като хората започват да мигрират от по-малките селища към по-големите. Много италианци от юг се насочват към северната част на страната, където въвеждат така популярната днес пица, превърнала се в кулинарна емблема на Ботуша. И до днес обаче всяка местност се гордее с регионалните стилове на готвене и се опитва да ги съхрани автентичния им вид.

Из дълбините на италианската кухня
Въпреки че италианците са известни по света с пицата, пастата и доматения сос, в националната им кухня могат да се различат храни от няколко региона. На север като мазнина обикновено се използва маслото, в централните части – свинската сланина, докато на юг предпочитат зехтина.

Оризът, кашата от царевично брашно и тестените изделия са в основата на южноиталианската кухня. През последните десетилетия на XX век пастата и пицата, които се зараждат в южните региони, стават особено популярни и в северната част на Италия и днес са национална емблема. Но докато в Северна Италия пастата се яде с бял сос със сирена, то на юг тя се поднася с доматен сос.

Из дълбините на италианската кухня
Италианците са известни и с множеството подправки, които използват. Най-популярни са риганът, босилекът, мащерката, магданозът, розмаринът и градинският чай. Сиренето също играе важна роля в местната кухня. В страната се правят повече от 400 вида, а пармезанът, моцарелата и асиагото са станали известни в цял свят. Шунката и прошутото също са емблематични за Ботуша.

Всяко населено място в страната празнува деня на свой собствен светец, като организира специален фестивал с фойерверки, пир и танци. По традиция на такива празници се приготвя печено прасенце. За Великден в цяла Италия се пече агне, което се сервира с печен артишок.

Из дълбините на италианската кухня
Най-популярният италиански десерт, който също е станал емблематичен за страната, е тирамису. За повечето празници се прави специален кекс, наречен panet-tone (панетоне). Той е и един от най-разпространените десерти в страната. Във всеки регион рецептата е различна, тъй като се включват местни съставки. Други торти, наподобяващи кейк, се пълнят със стафиди, фурми, смокини, бадеми, кедрови ядки, портокалова кора, ром и канела.

Още любопитни факти за необятната италианска кухня може да прочетете в статията на Kulinar.bg.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 06.03.2014|09:54
Вкусни са италианските специалитети.
14
Не е посочен 05.03.2014|16:43
Плодовата салата е невероятна !
13
Не е посочен 05.03.2014|16:36
Прекрасно...
12
Не е посочен 05.03.2014|14:37
Италианската кухня има една супер особеност- любима е на всички,което я прави сигурно най-популярната в световен мащаб.
11
Не е посочен 05.03.2014|14:18
Най-интересно ми бе за спора около чесъна в Италия.
10
Не е посочен 05.03.2014|11:29
Определено си заслужава човек да посети тази страна и да опита от вкусовете й, приготвени там, има разлика!
9
Не е посочен 05.03.2014|08:12
И на мен ми е от любимите.
8
Не е посочен 04.03.2014|21:19
Харесвам италианската кухня.
7
Не е посочен 04.03.2014|17:30
Италианската кухня е не само вкусна, но и здравословна.
6
Не е посочен 04.03.2014|17:17
Страхотна статия! Много обичам италианска кухня , може би защото се доближава, като вкусове силно до нашата!
5
Не е посочен 04.03.2014|17:03
Това със сигурност е една от най-популярните и вкусни кухни в света.
4
Не е посочен 04.03.2014|16:26
Какви вкусотии само, италианците определено знаят как да готвят !
3
Не е посочен 04.03.2014|16:10
вкуснотийки
2
Не е посочен 04.03.2014|15:46
Имат много интересна кухня.
1
Не е посочен 04.03.2014|13:54
това определено е една от най-любимите кухни на всички народи!:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay