Карамелизираният лук се готви на ниска температура и бавно, докато стане златист и сладък. И става толкова вкусен, че ще имате желание да започнете да го ядете направо от тигана. Лукът става сладък и буквално пристрастяващ. Ето какво трябва да имате предвид при карамелизирането на лука, за да се получи добре:
Гответе го на ниска температура и бавно
Може да ви се струва, че е излишно да готвите лука при ниска температура и толкова дълго време, но това е единствения начин да направите истински карамелизиран лук. Въпросът е бавно да се изтегля естествената захар в лука, което го кара да се карамелизира, а не просто да стане кафяв.
Готвенето на лука на по-силен огън би "сварило" влагата твърде бързо и лукът ще изгори, преди да може да се развие истинския му аромат.
Не бързайте
Не очаквайте по-кратко време за готвене от 40 минути. Карамелизирането на лука отнема време и често може да отнеме до един час, за да се приготви правилно. Не бързайте, като вдигате температурата, защото просто няма да се получи добре. Важно е да имате търпение. Ще се изплати. Обещаваме.
Не се отдалечавайте от котлона
Доста е досадно да трябва да наблюдавате тигана постоянно, особено когато са необходими 40-50 минути за приготвянето на храната, но в този случай е препоръчително. Добре е да разбърквате през няколко минути, за да не залепне на дъното на тигана. Ако случайно лукът залепне за дъното, можете да добавите малко вода и нещата ще се оправят.
Необходими продукти:
3 с. л. масло
2 глави лук, нарязан
Начин на приготвяне:
В средно голям тиган загрейте маслото. Добавете лука и гответе, като бъркате често, докато започне да омеква.
Намалете котлона и продължете да готвите още 40-45 минути, до златисто.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
13 | 1 |