Какво представлява Комбуча и какво трябва да знаете?

Знаехте ли, че е алкохолна напитка?

Какво представлява Комбуча и какво трябва да знаете?

Комбуча е е ферментирала напитка, направена от бактерии и дрожди, смесени с черен или зелен чай и захар. Захарният чай се превръща в комбуча с помощта на SCOBY- "Симбиотична колония от бактерии и дрожди" - която изглежда като плаваща гъба. Тя е направена от живи бактерии. Това е процесът на ферментация на бактерии и дрожди, които разграничават комбуча от останалите напитки (и придава лек мирис на оцет).


Независимо от странния произход на комбуча, получената напитка предлага много ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането и укрепване на имунната система. Благодарение на този ферментационен процес комбуча е снабдена с пробиотици, както и с витамини В, ензими и органични киселини. Тази напитка може да ви помогне да се справите и с подуването, което винаги е от полза.

Преди да си купите комбуча, трябва да знаете тези 2 неща:

1. Не пийте прекалено много

Докато малко количесто комбуча е полезно, прекалено голямо количество може да предизвика проблеми, като киселини. Бременните жени и хората със слаба имунна система не бива да пият комбуча. Защо? Тъй като е направена от бактерии, винаги съществува риск от заразяване. Някои напитки, особено непастьоризираните водят до токсични реакции и могат да увредят плода. Ако не сте бременни и нямате здравословни проблеми, не се притеснявайте да пиете комбуча, купена от магазина. Ако пиете домашно приготвена, по-добре се ограничвайте с количествата.

2. Избягвайте вариантите с алкохол

Ферментацията, в случай че не помните от часовете по химия, също е процесът, чрез който се прави алкохол. Така че технически, всички напитки комбуча са малко алкохолни. Някои версии на комбуча всъщност са оставени да ферментират достатъчно дълго, за да съдържат толкова алкохол, колкото лека бира. Проверете етикета, преди да си купите напитката и се придържайте към версиите с ниско съдържание на алкохол, ако искате да запазите напитката си колкото е възможно по-здравословна.

Можете да си приготвите тази напитка и вкъщи, но ви предупреждаваме, че е доста сложно.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay