Какво трябва да знаем за приготвянето на пухкав козунак?

Предлагаме ви няколко основни съвета, придружени от интересна рецепта за великденско козуначено агне

Какво трябва да знаем за приготвянето на пухкав козунак?

Ето, че настъпи дългоочакваната празничната седмица. Традицията повелява на трапезата за Великден да имаме пухкав козунак, а за Гергьовден е задължително печеното агне. Затова от кухнята на Dr. Oetker са ни приготвили вкусна и интересна изненада под формата на рецепта за великденски козунак, който едновременно с това прилича и на гергьовско агне.

Но преди да разберем как да си направим вкусотията от снимката, нека научим някои основни правила за приготвянето на пухкав сладкиш или козунак.

Най-важното условие е да използваме качествена мая, съхранявана правилно и в срок на годност. Сухата мая Dr. Oetker e качествен продукт, който не изисква специално поставяне в хладилник или фризер и е с дълъг срок на годност, така че да е винаги на помощ, когато ви потрябва. При нейната употреба е необходимо единствено да прочетете и спазите указанията и точните пропорции, които са посочени на гърба на всяка опаковка.

Какво трябва да знаем за приготвянето на пухкав козунак?Ето какво трябва да знаете:

1. Пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Важна особеност е, че тя се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.

2. Добавете останалите продукти и течността (мляко, вода), която трябва да бъде със стайна температура.

3. Омесете тестото много добре - първо с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен в продължение на около 5 минути. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и "на конци" ще станат печивата или козунаците.

4. Оставете омесеното тесто, покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио, да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).

5. След първото втасване, размесете тестото добре и пригответе според рецептата. Оформено и поставено във формата за печене, тестото се оставя да втаса още веднъж на топло място и едва тогава се пече.

Що се отнася до обещаната в началото на статията рецепта за великденско козуначено агне с ароматен маков пълнеж, колегите от Kulinar.bg са се погрижили да ни я представят тук.

Верният помощник в приготвянето на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg

Пожелаваме ви щастливо посрещане на празниците край вкусната трапеза!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



29
Не е посочен 30.04.2013|18:37
И на мен много ми допадна.
28
Не е посочен 30.04.2013|18:36
Ще се пробвам на домашните козунаци.
27
Не е посочен 30.04.2013|15:24
Относно контрола на качеството и аз чух. Няма по вкусно нещо от домашно приготвеното.
26
Не е посочен 30.04.2013|15:23
Чудесно изглежда козуначеното агне.
25
Не е посочен 30.04.2013|14:03
Няма да сгрешиш :)
24
Не е посочен 30.04.2013|10:09
ще се пробвам да правя козунак :)
23
Не е посочен 30.04.2013|10:02
Ох :) много сложно,особено ако нямаш необходимите уреди за въпросния козунак.
22
Не е посочен 29.04.2013|19:45
Само ще похабя продуктите:(
21
Не е посочен 29.04.2013|17:55
Аз пък мисля да си ги омеся защото чувам,че тази година няма контрол върху качеството.
20
Не е посочен 29.04.2013|17:53
Много ми е полезна тази статия:)
19
Не е посочен 29.04.2013|17:43
Няма да правя козунаци тази година. Ще предпочета готовите.
18
Не е посочен 29.04.2013|17:40
честно да си призная, предпочитам да си го купя.
17
Не е посочен 29.04.2013|16:37
Страхотни съвети.
16
Не е посочен 29.04.2013|14:42
Много готинко се е получило агънцето .
15
Не е посочен 29.04.2013|13:50
гладна съм
14
Не е посочен 29.04.2013|13:43
и аз купувам.изобщо не ми се отдават тези тестени работи да ги правя
13
Не е посочен 29.04.2013|13:33
Купувам си и хич не се и занимавам;)
12
Не е посочен 29.04.2013|13:15
Ако си имате електрическа пекарна за хляб трябва да знаете, че козунаците от нея старат просто страхотни :)) особено ако им сложите и малко стафиди и орехи вътре.
11
Не е посочен 29.04.2013|13:09
Това определено е много сложна работа да се прави козунак, но винаги приготвям, тренировки трябват.
10
Не е посочен 29.04.2013|12:59
И аз мисля да го пробвам този козунак :)
9
Не е посочен 29.04.2013|12:37
Ще пробвам,но ако не се получи ще си купя.
8
Не е посочен 29.04.2013|11:50
страхотни съвети,а овчицата изглежда страхотно
7
Не е посочен 29.04.2013|11:50
МИсля да пробвам да направя козунак, не знам дали ще ми се получи,но ще се постарая :)
6
Не е посочен 29.04.2013|10:55
Козунаците хич не са лесна работа да се правят,само за големи майстори :)
5
Не е посочен 29.04.2013|10:50
ще се пълнее яко по празниците
4
Не е посочен 29.04.2013|10:47
Много обичам великденските козунаци, но не бих се справила с домашна подготовка на такъв, така че ще заложа на купешките.
3
Не е посочен 29.04.2013|10:33
това са много полезни съвети!
2
Не е посочен 29.04.2013|10:20
Хахах, и аз ще пробвам, да видим дали ще ми се получи!
1
Не е посочен 29.04.2013|10:08
Айде дойде време да се правят козунаци!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay