Твърде често тофуто e определяно като скучно. Не и тук, тъй като това тофу на скара е пълно с вкус, благодарение на марината от мисо-соя.
Можете да направите гриловано тофу в по-големи количества и да го хапвате няколко дни, като го комбинирате с различни неща, като сварен ориз, зеленчуци и т.н.
И мисото, и соевият сос са с високо съдържание на умами, което означава, че придават на тофуто дълбочина.
Ето как да приготвите гриловано тофу:
Необходими продукти:
За тофуто:
2 блокчета изключително твърдо тофу
1/4 ч. сусамово масло
2 с.л. бяла мисо паста
2 ч.л. оризов оцет
1 ч. соев сос
Растително масло, за скарата
За соса:
2 скилидки чесън
2 с.л. настърган джинджифил
2 с.л. вода
4 ч.л. кленов сироп
4 стръка зелен лук
сусам
Начин на приготвяне:
Разполовете тофуто през дългата му страна, след което го нарежете напречно на 3. Попийте излишната влага с кухненска хартия.
Разбийте сусамовото масло, мисото и оцета и ги сложете в тавичка. Бавно добавете соевия сос, като разбърквате непрестанно.
Наредете резените тофу. Обърнете парчетата, за да се покрият и от двете страни. Оставете да престои в тази марината поне 1 час.
Включете скарата и я намажете с малко олио. Извадете тофуто от маринатата и го изцедете.
Наредете върху скарата и печете 6-7 минути от всяка страна.
Направете соса: В малка тенджера сложете останалата марината, чесъна, джинджифила, водата, сиропа и бялата част от лука. Гответе като разбърквате непрекъснато, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти.
Прехвърлете печеното тофу в чиния. Залейте със соса. Поръсете със зелените части от лука и сусама.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |