Лесно и вкусно гриловано тофу

Твърде често тофуто e определяно като скучно. Не и тук, тъй като това тофу на скара е пълно с вкус, благодарение на марината от мисо-соя. 

Можете да направите гриловано тофу в по-големи количества и да го хапвате няколко дни, като го комбинирате с различни неща, като сварен ориз, зеленчуци и т.н.

И мисото, и соевият сос са с високо съдържание на умами, което означава, че придават на тофуто дълбочина. 

Ето как да приготвите гриловано тофу:

Необходими продукти:

За тофуто:

2 блокчета изключително твърдо тофу

1/4 ч. сусамово масло

2 с.л. бяла мисо паста

2 ч.л. оризов оцет

1 ч. соев сос

Растително масло, за скарата

За соса:

2 скилидки чесън

2 с.л. настърган джинджифил

2 с.л. вода

4 ч.л. кленов сироп

4 стръка зелен лук

сусам

Начин на приготвяне:

Разполовете тофуто през дългата му страна, след което го нарежете напречно на 3. Попийте излишната влага с кухненска хартия. 

Разбийте сусамовото масло, мисото и оцета и ги сложете в тавичка. Бавно добавете соевия сос, като разбърквате непрестанно.

Наредете резените тофу. Обърнете парчетата, за да се покрият и от двете страни. Оставете да престои в тази марината поне 1 час.

Включете скарата и я намажете с малко олио. Извадете тофуто от маринатата и го изцедете. 

Наредете върху скарата и печете 6-7 минути от всяка страна.

Направете соса: В малка тенджера сложете останалата марината, чесъна, джинджифила, водата, сиропа и бялата част от лука. Гответе като разбърквате непрекъснато, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти.

Прехвърлете печеното тофу в чиния. Залейте със соса. Поръсете със зелените части от лука и сусама. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay