Митове и факти, които добрата домакиня трябва да знае

Интересни митове в кухнята

Митове и легенди се носят от уста на уста, и пращат хората в страната на съмненията и размишленията. Такива измислени твърдения съществуват и в кухнята, но добрата домакния трябва да знае кои са истинни, и кои не. Затова решихме да се заловим с това предизвикателство и да разнищим случая като ви представим най-разпространените митове под друга форма: развенчани.

 

При варене зелените зеленчуци губят полезните си съставки?

Грешно. Докато се задушава, зеленият фасул губи доста от своите хранителни качества, най-вече витамини, които са разтворими във вода, но това не е всичко. Неговите ценни съставки като желязо и калий си остават "непокътнати". Всички зеленчуци, било то сварени или сурови, са завиден източник и на фибри. Един съвет: Просто варете на бавен огън.

 

Алкохолът в сладкишите изветрява, когато те се пекат?

Грешно. И въпреки че от едно парче кекс с ром няма да се опияните, то няма такава гаранция при тройна порция. Алкохолът е с по-ниска температура на кипене от водата, поради което и хората си мислят, че изчезва, когато печем. При приготвяне на десертен сос, съдържащ вино или ликьор, то процентът алкохол се запазва до 50 %, въпреки високата температура.

 

Маслото се разваля, ако е извън хладилника?

Грешно. Истината е че и маслото, като всеки млечен продукт, може да се развали. Но в това, което си купуваме от магазина, е добавено допълнително количество сол. Тя пък от своя страна възпрепятства развитието на бактериите, които водят до разваляне.

 

Безкофеиновото кафе съдържа кофеин?

Вярно. Е, няма да ви държи будни цяла нощ, но все пак трябва да ви предупредим: безкофеиновата напитка всъщност съдържа около 3 % кофеин. Може да усетите действието на кафето само ако приемате повече от шест чаши дневно.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay