Днес, на Сирни Заговези, традицията повелява да си вземем прошка с най-близките. Ако смятате да спазвате великденския пост, то това е последният ден, в който можете да хапнете животински храни. Затова на трапезата се слагат млечни продукти и яйца.
Може би най-интересният обичай, който се изпълнява на Сирни Заговезни, е хамкането. На червен конец се връзва бяла халва с ядки, пуска се от тавана и се залюлява, след което пада голяма борба кой ще успее да я хапне, без да си помага с ръце. А ето и как да изненадате близките си с домашна халва.
Необходими са ви:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. тахан
1/4 ч.ч. вода
1 шепа шам фъстък
Начин на приготвяне:
На слаб огън сложете водата и захарта и оставете кристалчетата да се втечнят бавно. Разбърквайте от време на време, след което махнете от котлона.
Добавете тахана и разбъркайте.
В стъклен съд сложете фъстъците на дъното (формата е по желание). Изсипете сместа отгоре и загладете с лъжица.
Сложете в хладилника, докато напълно се охлади и втвърди. Нарежете на парчета и се наслаждавайте на вкусната домашна халва.
Още предложения от Kulinar.bg:
Цитрусов крем за пълнеж
Шоколадова торта "Ала Сахер"
Домашен кекс
3 | 0 |