Най-добрите храни, които можете да ядете за здрав черен дроб

Най-добрите храни, които можете да ядете за здрав черен дроб
Pexels

Черният дроб е голям орган, който съставлява около 2% от средното телесно тегло на възрастен. Вашият черен дроб непрекъснато работи, за да ви поддържа здрави, като изпълнява набор от жизненоважни функции, като филтриране на вредни вещества в кръвта ви, разграждане на токсини и поддържане на метаболизма, имунната функция, храносмилането и др.

Следването на питателна диета, богата на храни, за които е известно, че поддържат и защитават черния дроб, може да помогне за предотвратяване на често срещани чернодробни заболявания, като неалкохолна мастна чернодробна болест и да насърчи оптималната чернодробна функция.

Ето 10 от най-добрите храни за здравето на черния дроб и други съвети за предотвратяване на чернодробни заболявания. 

1. Плодове и зеленчуци 

Следването на диета, богата на плодове и зеленчуци, включително горски плодове, листни и кръстоцветни зеленчуци е един от най-добрите начини да се грижите за черния дроб отвътре навън. 

Плодовете и зеленчуците са концентрирани в защитни за черния дроб хранителни вещества като фибри, витамини, минерали и растителни съединения. Храни, богати на фибри като плодове и зеленчуци, помагат за предотвратяване и намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб чрез увеличаване на чувството за ситост, което може да помогне за насърчаване на загубата на мазнини. Противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, открити в плодовете и зеленчуците, като каротеноиди и полифеноли, могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на черния дроб, свързано с възпаление.

Диетите, богати на плодове и зеленчуци, като средиземноморската диета, са показали, че са ефективни при предотвратяването и лечението на мастна NAFLD.

Нещо повече, диети с високо съдържание на зеленчуци могат да помогнат за намаляване на риска от рак на черния дроб. Преглед от 2019 г. установи, че по-високият прием на зеленчуци е свързан с 39% намаление на риска от рак на черния дроб и че всяко увеличение на приема на зеленчуци със 100 грама на ден е свързано с 4% намален риск от рак на черния дроб.

2. Джинджифил

Джинджифилът е корен. Консумацията му е свързана с различни ползи, включително подобрено здраве на черния дроб. Джинджифилът съдържа редица противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, като гингероли и шогаоли, които могат да бъдат от полза за хора с определени чернодробни заболявания, като NAFLD. 

Тези съединения могат да помогнат за предотвратяване и подобряване на чернодробни заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес и производството на провъзпалителни вещества, които иначе могат да доведат до клетъчно увреждане.

В проучване от 2020 г., което включва 46 души с NAFLD, лечението с 1500 милиграма джинджифил на прах на ден в продължение на 12 седмици води до значително намаляване на маркерите за възпаление и чернодробно заболяване, включително чернодробния ензим аланин аминотрансфераза (ALT), фетуин- А и С-реактивен протеин (CRP), в сравнение с плацебо лечение.

Джинджифил на прах и пресен джинджифил могат да се добавят към редица сладки и солени ястия, което го прави интелигентна кухненска съставка за хора с чернодробни заболявания. 

3. Чесън 

Подобно на джинджифила, чесънът е пълен с вещества, поддържащи черния дроб, включително алицин, алинин и аджоен, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в тялото.

Редовната консумация на чесън може да помогне за подобряване на здравето на черния дроб при хора с чернодробно заболяване и дори да намали риска от рак на черния дроб.

Проучване от 2020 г., което включва 90 души с NAFLD, показва, че групата, която е приемала добавки с 1600 мг чесън на прах на ден в продължение на 12 седмици, е имала по-ниски нива на чернодробните ензими ALT и аспартат аминотрансфераза (AST), както и значително намаляване на чернодробните мазнини в сравнение с към плацебо група.

Освен това проучванията показват, че редовното ядене на суров чесън може да намали риска от чернодробни заболявания, като NAFLD и рак на черния дроб, при определени популации.

Например, в проучване от 2019 г., което включва 9944 възрастни китайци, яденето на суров чесън два или повече пъти седмично е свързано с 23% намален риск от рак на черния дроб в сравнение с липсата на консумация на суров чесън или яденето на суров чесън по-малко от два пъти седмично.

4. Чиа и ленени семена

Семената от чиа и ленените семена са невероятно богати на фибри, което е важно за хората с чернодробни заболявания. Храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат за предпазване от чернодробно заболяване чрез намаляване на общата консумация на калории и поддържане на здравословно телесно тегло, както и стимулиране на растежа на полезни бактерии в червата, което може да намали възпалението и да предпази от увреждане на черния дроб.

В проучване от 2020 г. на 25 пациенти с NAFLD е установено, че 8-седмично лечение с 25 g смлени семена от чиа на ден е довело до регресия на NAFLD при 52% от участниците.

Доказано е също, че консумацията на ленено семе намалява маркерите за чернодробно заболяване и натрупването на мазнини в черния дроб при хора с NAFLD и може да помогне за защита срещу рак на черния дроб.

5. Зехтин

Зехтинът е важна част от средиземноморската диета, противовъзпалителен модел на хранене, който се свързва с ползи за здравето на черния дроб. Зехтинът има високи нива на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб, да намалят риска от сърдечни заболявания при хора с чернодробни заболявания като NAFLD и да предотвратят чернодробно заболяване.13

Скорошно проучване от 2023 г. на 2436 възрастни установи, че тези с най-висок прием на необработен зехтин екстра върджин имат до 26% намален риск от NAFLD в сравнение с тези с най-нисък прием. Защитният ефект на зехтина срещу NAFLD е най-голям при хора със затлъстяване.

Освен това, антиоксидантните съединения, открити в зехтина, могат да помогнат за насърчаване на общото здраве на черния дроб, като предпазват чернодробните клетки от окислително увреждане и предотвратяват възпалението.

6. Морски дарове

Морските дарове са богати на защитни за черния дроб хранителни вещества, като противовъзпалителни мазнини, и антиоксидантни хранителни вещества, като селен и витамин Е.

Проучванията показват, че диети, богати на морски дарове, могат да помогнат за намаляване на мазнините в черния дроб и предпазват от чернодробни заболявания като NAFLD и рак на черния дроб. 

Общ преглед от 2020 г., който включва 34 мета-анализа, откри доказателства с умерено качество, които предполагат, че всяко увеличение на консумацията на риба със 100 g на ден е свързано с 35% намален риск от рак на черния дроб. Изследователите отбелязват, че високото съдържание на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини в морските дарове може да има защитен ефект срещу риска от рак, особено рак, предизвикан от възпаление, като рак на черния дроб.

7. Кафе и чай

Кафето и някои видове чай, като зеления чай, са богати на антиоксиданти. Доказано е, че пиенето на кафе и някои видове чай предпазва от чернодробни заболявания като рак на черния дроб. Високата консумация на кафе и зелен чай е свързана със значително намаляване на риска от рак на черния дроб, както и други чернодробни заболявания.

8. Какаови продукти

Яденето на повече какаови продукти, като шоколад , може да помогне за предпазване на здравето на вашия черен дроб. Някои изследвания показват, че консумацията на шоколад може да помогне за понижаване на нивата на чернодробните ензими и подобряване на други аспекти на здравето при хора с чернодробно заболяване. Въпреки това, най-добре е да изберете какаови продукти, които не съдържат или съдържат малко добавена захар, тъй като добавената захар е вредна за здравето на черния дроб.

9. Бобови растения

Бобовите растения, като лещата и боба , са богати на фибри, хранително вещество, което поддържа здравето на черния дроб. Те също са добър източник на антиоксиданти. Проучванията показват, че добавянето на бобови растения към вашата диета може да помогне за защита на здравето на черния дроб чрез намаляване на телесното тегло, намаляване на чернодробните ензими, понижаване на нивата на кръвното налягане и др.

10. Ядки и семена

Ядките и семената са много питателни и могат да помогнат за намаляване на риска от чернодробни заболявания като NAFLD, когато се консумират редовно като част от здравословна диета. Някои ядки обаче, като вносните фъстъци, могат да бъдат замърсени с токсини, наречени афлатоксини, които могат да бъдат опасни за хора с чернодробно заболяване. За да намалите риска от излагане на афлатоксин, се препоръчва да купувате ядки и ядково масло само от големи търговски марки, които се придържат към стриктни указания за безопасност, и да изхвърляте ядки, които изглеждат мухлясали или обезцветени.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay