От кухнята на пишман готвача: Пастърма

Как да си приготвите този вкусен деликатес?

От кухнята на пишман готвача: Пастърма

Време е за втората рецепта от рубриката "От кухнята на пишман готвача", в рамките на която Яна Имреорова споделя с нашите читатели интересни рецепти за онези продукти, които сме свикнали да получаваме наготово и винаги търсим в магазина.

Днес ще ви покажем как да си направите сами вкусна пастърма. Следвайки стриктно рецептата, можете да си приготвите домашна пастърма от предпочитан от самите вас вид месо - пилешко, телешко, свинско и т.н.

Необходими продукти
1 кг месо
1 кг сол (може морска, може и обикновена готварска)
червен пипер
чубрица
черен пипер

Осоляване
Поставете месото в пластмасов съд и го посолете обилно - така, че да се покрие от всички страни със сол. Сложете го в хладилника и го оставете там за 48 часа. Дори да го оставите за по-дълго време в солта, то няма да се развали, а ще стане по-солено.

Обезсоляване
След 48 часа месото ще се е втвърдило, а водата от месото ще се е отделила в съда. Време е да пристъпите към обезсоляването на месото.

Измийте месото. Оставете го във вода за един час, след което сменете водата отново. Повторете процедурата 3-4 пъти, освен ако не искате самата пастърма да е по-безсолна - тогава може да повторите 5-6 пъти.

От кухнята на пишман готвача: Пастърма

Овкусяване и сушене
Сложете месото да се отцеди върху решетка. Подсушете добре с кухненска кърпа. В купичка смесете всички подправки, с които искате да овкусите месото - червеният пипер, чубрицата и черният пипер са напълно достатъчни, но ако предпочитате - можете да добавите и други.

Разстелете подправките върху лист хартия и поръсете месото, като притиснете, за да полепнат добре. Оставете го да съхне върху решетката, може и в хладилника. Можете да използвате някоя ненужна закачалка, върху която да закачите месото за следващите десетина дни.

В зависимост от условията, при които сушите, както и от индивидуалния вкус на човек пастърмата може да стане готова за 8 дни или повече - около 14 дни. Някои я обичат по-мека, други по-суха - оставяме на вас и вашето търпение да решите какъв да бъде видът на мезето. 

За да следите още интересни рецепти, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay