Полезни ли са сушените плодове?

Вижте какво съдържат те

Полезни ли са сушените плодове?

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. Разбира се, не всички плодове могат да бъдат изсушени и съхранени за зимата, но можем да избираме между сливи, кайсии, стафиди, смокини, райска ябълка и други, а всички те са много вкусни.

Полезни ли са обаче сушените плодове.

Отговорът е да.

Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения. Действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при  някои видове рак. Консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.

Има едно условие, за да запазят качествата си-технологията на сушене.

При температура на сушене над 40 градуса ензимите се разрушават. При температура на сушене над 60 градуса започва да се променя структурата на нутриентите. Най-добрият начин за сушене на плодове е през лятото. Тогава плодовете се сушат от естествената топлина на слънцето и по този начин максимално се запазват всички полезни вещества.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay