Седмица на мъфина: Босилекова наслада с чери доматки

Солени мъфини борят апетита

Седмица на мъфина: Босилекова наслада с чери доматки

Дъждовното време е особено подходяща предпоставка да отваряте хладилника все по-често. За да не се изкушавате с толкова вредни храни, ви препоръчваме да опитате тези лесни и изключително засищащи солени къпкейкове с босилеково песто и чери домати.

Необходими продукти за 12 къпкейка:
4 с.л. разтопено масло
¾ ч.ч. жълто царевично брашно
1 ч.ч. обикновено брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
1 ч.ч. мляко (масленост около 3,5%)

За глазурата:
½ ч.ч. босилеково песто
1 ½ ч.ч. меко крема сирене
6 или 12 чери домата

...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, хартиени чашки и форми за мъфини, телени скарички и, разбира се, точно време (таймери и часовници).

Начин на приготвяне:
Поставете 12-те керамични чашки във формите за мъфини и пуснете фурната на 175°C да се загрява. В средно голям съд смесете първо сухите съставки, а в голяма купа разбийте с миксер останалите продукти: яйцата, млякото и маслото до получаване на еднородна смес. Добавете сместа с брашното и бакпулвера към сместа с яйцата и разбъркайте хубаво.

Объркайте всички съставки с лъжица и разпределете сместа в чашките. Запечете във фурната за около 20 минути. Проверете дали тестото е изпечено добре с помощта на дървена клечка за зъби. Щом кексчетата са готови, оставете чашките да се охладят извън фурната за около 5 минути. Извадете мъфините от чашките и ги поставете върху телената скаричка да изстинат добре.

За глазурата разбийте пестото и крема сиренето с електрически миксер до получаване на гладка и кремообразна смес. Глазирайте изстиналите мъфини и украсете отгоре с половин или цяло чери доматче.

Мъфините без глазура могат да бъдат съхранени до 3 дни след приготвянето им в херметически затворен съд.

Oще сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay