Седмица на мъфина: Експлозия от шоколад и сметана

Бърза и лесна рецепта за къпкейкове с шоколадово-сметанова глазура

Седмица на мъфина: Експлозия от шоколад и сметана

Ако обичате да похапвате шоколадово-сметанови десертчета, то тези вкусни глазирани мъфини са правилният избор за вас. Рецептата не изисква много време, усилия и продукти, но за да постигнете успех, пропорциите на всяка съставка трябва да са прецизно измерени, а прибавянето им да следва точно указанията в рецептата. 

Необходими продукти за 18 къпкейка:
Меко масло (240 грама)
1 ч.ч. захар
1½  ч.ч. брашно
1½ ч.л. бакпулвер
4 големи яйца
½ ч.ч. суроватка (кисело мляко)
4 с.л. какао на прах
1 ч.л. ванилова есенция

Необходими продукти за глазурата:
1½  ч.ч. (или 300 грама) нарязан на много ситно шоколад
2 с.л. сметана
120 грама масло
1½  ч.ч. пудра захар

...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, средно големи хартиени чашки и форми за мъфини, телени скарички (с такива разполага почти всяка микровълнова печка) и, разбира се, таймер.

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното със сито. В голям съд изсипете всички съставки за кексчетата и ги разбийте добре с миксер за 2-3 минути до получаване на гладка смес. Пресипете получената консистенция в хартиените чашки за мъфини и ги пъхнете в предварително загрята на 175°C фурна. Печете за около 20 минути и проверете дали са изпечени добре с помощта на дървена клечка за зъби.

Мъфините трябва да се охладят за около 5 минути извън фурната. За целта извадете чашките с цилиндричните сладкишчета от формите и ги поставете върху телената скаричка, докато изстинат.

За глазурата са нужни едва няколко минути работа. Смесете шоколада, сметаната и маслото в малка тенджерка и бъркайте на слаб огън. Махнете съда от котлона и добавете пудрата захар. Бъркайте до получаване на гладка смес. Изчакайте я да поизстине и полейте мъфините.

Още сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay