Седмица на постите: Тези сармички са любими на всички

Седмица на постите: Тези сармички са любими на всички

Продължаваме с подготовката за празничната трапеза. След смилянския боб идва ред на нашите любими традиционни постни сарми.

Взехме класическата рецепта от Kulinar.bg, но пак там може да откриете и различни вариации по темата "сарми".

Необходими продукти

20 зелеви листа от кисело зеле
2 глави лук
200 гр. ориз
50 гр. грис
1 ч.л. червен пипер
100 мл олио

Начин на приготвяне

Запържете лука, докато стане прозрачен.

Добавете ориза и гриса и разбърквайте енергично още няколко минути. 

Подсолете сместа и я поръсете с чубрица, магданоз и червен пипер на вкус.

Залейте я с 1 ч.ч. гореща вода и варете, докато оризът поеме водата.

След като това условия е изпълнено, махнете от котлона и изчакайте да изстине.

Поставете във всеки зелев лист малко от сместа и завийте на сармичка.

Подредете вече завитите сарми на дъното на широка тенджера, покрито със зелеви листа.

Залейте ги с гореща вода, така че да ги покрие.

Отгоре поставете чиния и ги сварете на слаб огън.

По желание и ако зелето не е много солено, залейте готовите сармички с вода и зелев сок, смесени в съотношение 1:1.

Седмица на постите: Тези сармички са любими на всички

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 21.12.2012|14:34
Сърмите са едно от любимите ми ястия и ги правя дори и с кайма в плънката.
21
Не е посочен 21.12.2012|13:11
Задължителни са на масата за Бъдни вечер!Правя ги страхотно,но без грис!
20
Не е посочен 21.12.2012|10:56
много добра идея , ще ги направя :)
19
Не е посочен 21.12.2012|10:55
не обичам грис , но сърми обичам :)
18
Не е посочен 21.12.2012|09:17
Обичам да ги правя много мънички което ми отнема доста време но си струва като опиташ от сърмичките.
17
Не е посочен 20.12.2012|19:53
Обожавам ги, сега им е сезона с кисело зеле.
16
Не е посочен 20.12.2012|18:25
С гриз няма да ги правя защото според мен е по добре да са само с ориз и ще са по вкусни.
15
Не е посочен 20.12.2012|16:14
Киселото зеле наистина придава страхотен вкус дори на плънката, много любоми зимно ястие вкъщи са месните сърмички от свинска пържолка.
14
Не е посочен 20.12.2012|15:41
Много обичам сарми, ама не мога да ям килелото зеле, ама пък затова набивам на плънката, която също е много вкусна :)) Само за ценители на зимния сезон.
13
Не е посочен 20.12.2012|15:15
Едно от любимите ми неща през зимата е именно киселото зеле, обожавам го - на салата, на сармички, на борж, с ориз, с месо... Страшна вкуснотия!
12
Не е посочен 20.12.2012|14:16
Как ме съблазнихте с тези сърмички. Много ги обичам заляти с кисело мляко.
11
Не е посочен 20.12.2012|14:02
Много хубаво изглеждат. Аз лично предпочитам лозивте сърми и се чудя тази година дали да направя лозови или зелеви.
10
Не е посочен 20.12.2012|12:56
На трапезата ми за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сърми, зелеви и лозови,правя и двете.Като за улеснение ги приготвям с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото,в крайна сметка вкусът не се различава съществено!
9
Не е посочен 20.12.2012|11:54
Тези сармички задължително присъставт на трапезата ни на Бъдни вечер.Аз също не слагам грис,но ги варя в съотношение вода - зелева чорба 1:1!
8
Не е посочен 20.12.2012|11:50
аа,не обичам зелеви сърми аз, предпочитам лозовите :))
7
Не е посочен 20.12.2012|11:47
У нас са задължителни на Бъдни вечер,но аз ги запичам малко във фурната!
6
Не е посочен 20.12.2012|11:31
Много вкусно изглеждат тези сармичко. Редовно присъстват те на нашата зимна трапеза. Лично аз правя подобни, завивам ги в един огромен лист и ги сервирам с бял сос, за вечеря.
5
Не е посочен 20.12.2012|11:30
С грис никога не съм ги правила но не е късно да опитам.
4
Не е посочен 19.12.2012|16:17
До сега не съм добавяла грис в плънката за сармичките, но ще пробвам задължително.
3
Не е посочен 19.12.2012|15:08
Много би обичам защото зелето придава лека киселина на ориза и праза и в същото време не го ям, защото имам проблеми със стомаха от киселото зеленце :)
2
Не е посочен 19.12.2012|14:22
страхотна рецепта. Точно щях да си търся рецепта за зелеви сърми, защото тази година на мен се пада честа да организирам бъдни вечерската трапеза и искам да се представя на ниво.
1
Не е посочен 19.12.2012|14:09
Много обичамсармички с кисело зеле, едно от най-любимите ми неща на празничната трапеза са, а и не само.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay