Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?

Изненадайте детето, най-добрата си приятелка или любимия мъж със специално направен от вас персонализиран сладкиш

Вече ви запознахме с Елена Кандева, специалната гостенка на Jenite.bg за месец април. Макар да е трудно за вярване, тя не е професионален майстор сладкар. Нито притежава сладкарница, нито работи в такава – прави красивите си сладкиши единствено за собствено удоволствие и за подарък на близки и познати.

Всичко това започва преди две години, когато Елена решава да поръча торта с фондан за рождения ден на дъщеричката си. Изделията в сладкарницата не ѝ харесват достатъчно и в крайна сметка креативната мама прави сама сладкишите за празника на детето.

Ето как изглежда първата ѝ торта с декорация от фондан:

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
След като рожденият ден на детето отминава, Елена не преустановява новите си занимания. Така се ражда и блогът, в който показва удивителните резултати от своето "хоби". Както се вижда от снимките, тя е запалена и по фотографията - това изкуство също ѝ се отдава впечатляващо добре.

Но да се върнем на вкусната тема за тортите. Когато любимо за вас същество има празник, не ви ли се иска да го изненадате с красив сладкиш, който сте приготвили със собствените си ръце и сърце?

За да го украсите по специален начин, можете да си припомните основния фотоурок за работа с фондан. Елена ни го представи тук. Преди да се заемете с декорирането обаче, трябва да направите самата торта - достатъчно стабилна, за да издържи тежката украса.

Разбира се, имате възможност да експериментирате с различни рецепти по свой вкус. Но когато говорим за торта, която след това ще бъде декорирана с фондан, трябва да се съобразите с някои важни правила:

1. Първо печете блат и правите крем, измазвате и редите блат, крем, блат, крем, блат, крем, завършвате с блат отгоре. Работата е трудна, така че ако не искате да отделяте твърде много време и усилия, можете да ползвате готови пандишпанови блатове. Важно е блатът да не е сиропиран! Можете да използвате и готови кремове, но не пудинги, тъй като те са топли. Трябва ви студен крем, който да смесите с прясно мляко и сладкарска сметана за повече плътност. Независимо дали приготвяте сами крема, или сте го купили полуготов, постарайте се да бъде достатъчно гъст - ако гребенете от него с лъжица и я обърнете, консистенцията не трябва да изтича. Оставете кремът да стегне в хладилника поне за 1 час.

2. Задължително е да "опаковате" тортата с борд от блат, след като сте подредили основните пластове крем и блат. За целта купете правоъгълни или квадратни готови блатове, измерете борда на тортата, изрежете с нож за пица необходимите парчета със същата големина и "облечете" стегнато тортата от всички страни.

3. След това трябва да измажете тортата с маслен крем. За него ще са ви необходими 200 гр истинско краве масло (не маргарин, за да не се топи!) и 2 чаени чаши с връх пудра захар. Може да сложите и повече захар, важното е дълго да я разбивате с маслото, докато се получи много пухкав крем. Внимателно намажете всички страни на тортата с тънък слой от него. Всичко това се прави, за да се изолира добре вътрешността на сладкиша - това е необходимо, за да не се топи фонданът, който ще сложим по-късно. 

4. Измазаната с маслен крем торта престоява в хладилника 5-6 часа. След това я покривате цялата с "чаршаф" от фондан - напудряте ръцете си с нишесте, разстилате фондана с точилка, когато покривате тортата с него, внимавате да не остава въздух. Заглаждате неравностите с шпатула (можете да се сдобиете със специална шпатула за заглаждане на фондан, която прилича на ютия), излишния фондан изрязвате с нож за пица. Както вече казахме, подробните инструкции за работа с фондан можете да прочетете тук.

След като сте покрили и изгладили тортата, я върнете в хладилника за още един час. Когато времето изтече, можете да започнете да декорирате отгоре с фигурки. Сега ще ви покажем няколко готови произведения на Елена, а в края на материала ще намерите и конкретна рецепта за вкусна шоколадова торта.

Ето пример за изумително красива бебешка торта, направена от Елена:

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан? 
Ако не се чувствате чак толкова уверени в уменията си да моделирате с фондан, може да не рискувате с по-сложни фиргурки като тази със спящото бебе. По-плоските изображения (в случая пеперудки и цветя, но вие можете да измислите и всевъзможни други картинки) сами по себе си са достатъчно ефектни. 

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
Можете да придружите специалната торта и с малки кексчета, украсени в стила на същата тематика. Рецептата за мъфини на Елена ще намерите тук.

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
Ако детето, което ще получи тортата, е по-голямо и вече си има любими занимания или герои, можете да включите тях в специалния сладкиш.

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
На същия принцип, можете да измислите нещо персонално и за декорация на торта, предназначена за вече пораснало дете: приятелка, любимия мъж, близък роднина... Ето, например, идеята на Елена за любител на риболова:

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
В блога на нашата гостенка открихме и тази нестандартна, но изключително симпатична сватбена торта:

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
В нашата галерия ще намерите още от прелестните торти на Елена, украсени с фондан. 

Вече уточнихме, че можете да експериментирате с кремовете и блата. Все пак ще публикуваме и рецептата, по която нашата гостенка обикновено приготвя тортите си с фондан.

Рецептата на Елена за шоколадова торта-кекс "Шварцвалд" с шоколадов крем-мус

За шоколадовия кекс:

  • 400 гр. кристална захар
  • 260 гр. бяло брашно
  • 80 гр. сурово какао
  • 10 гр. бакпулвер
  • 10 гр. сода бикарбонат
  • 1 непълна чаена лъжица сол
  • 2 яйца със стайна температура
  • 250 мл. прясно мляко /, но НЕ ледено/
  • 1 супена лъжица ябълков оцет, която се сипва предварително в прясното мляко и сместта се разбърква добре.
  • 120 мл. слънчогледово олио
    250 мл. топла вода

Фурната се загрява предварително на 200°C. Посочените съставки в същият ред се смесват и разбиват в купа. Изсипва се сместта в тортената форма (обикновено ползвам такава с диаметър 20-22 см) и се пече около 35 минути на 180-200 градуса отдолу и отгоре, и се допича при нужда още 10 минути на 120 градуса. Тоест, в края на печенето се намаляват градусите на фурната.

Проверява се за готовност с дървено шишче. Също така, след като кексът се запече отгоре и се надуе, се покрива с вестник, за да не изгори. В никакъв случай не отваряйте фурната първите 15-20 минути, за да не ви спадне кексът! Вестника може да сложите за последните 10 минути от печенето.

За шоколадов крем-мус:

Сложете на котлона тенджера с дебело дъно и загрейте 200 милилитра течна неподсладена животинска сметана. Когато сметаната кипне, изключвате котлона и добавяте 200 грама натурален или млечен шоколад по ваш избор, начупен на парченца. Бъркате енергично, дакато се стопи и стане хомогенна маса. Сваляте от котлона и докато е топла сместта, добавяте пудра захар на вкус - аз сипвам около 120 грама пудразахар, защото ползвам натурален шоколад - и прибавяте 25 грама краве масло. Разбърквате добре и добавяте (по желание) 1 равна супена лъжица натурално какао на прах, предварително разтворено в 2 супени лъжици студено прясно мляко.

Продължавате да разбърквате с миксер, докато сместта стане гладка и еднородна. Тази стъпка с какаото и млякото може да се пропусне. След това охлаждате до стайна температура (най-добре изчакайте поне половин или един час). Сместта трябва да е гъста и да не се изсипва прекелено лесно, тоест не бива да е твърде втечнена, трябва да прилича на мус. Внимавайте каква сметана ползвате - тя трябва да е сладкарска, а не готварска!
Изпечения кексов блат разрязвате напречно на 3 или 4 по-тънки блата. След това редите тортата, като редувате блатовете с изстиналия крем.
       

Сладките уроци на Елена: Как да приготвим невероятна торта с украса от фондан?
Благодарим на тази креативна и вдъхновена дама за сладкото ѝ гостуване в Jenite.bg! Ако искате да продължаваме да ви запознаваме с интересни хора от България и света, можете да се присъедините към Jenite.bg и във Facebook!

171 11
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 29.04.2014|12:46
Много интересни предложения .
7
Не е посочен 28.04.2014|18:14
Яки торти! :)
6
Не е посочен 28.04.2014|17:13
Много са красиви, много добре направени с много голямо старание.
5
Не е посочен 28.04.2014|14:49
Много интересно са се получили .
4
Не е посочен 28.04.2014|09:23
Благодаря за съветите, ще са ми от полза.
3
Не е посочен 26.04.2014|11:26
Красиви за тортите, такива торти са изключителна радост за окото и никаква наслада за езика, това е истината, стават за гледане, но не са вкусни, сухи са, гадни, тежки от крема със захарта, в крайна сметка аз не познавам човек, който да казва,че такива торти са вкусни, вкусни са от любезност и от това, което ни подсказва мозъка за тортата. :) не отричам колко са красиви и какъв висш пилотаж е това,ама като цяло нищо вкусно няма в такива торти,за съжаление, дори децата изяждат захарта и оставят тортата отдолу.
2
Не е посочен 25.04.2014|21:27
Браво! Толкова са красиви. Едва ли бих ги направила толкова добре и аз.
1
Не е посочен 25.04.2014|17:28
Страхотни са невероятно красиво, толкова хубави неща прави тази жена и ни дава много хубави съвети, невероятно красиви торти и украси.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay