Таз рецепта определено не е за традиционна питка. Не е и за класическа италианска пица. Но за сметка на това категорично можем да потвърдим, че е взела най-доброто и от двете ястия. Убедете се сами.
Необходими продукти:
350 г брашно
1 пакетче мая
4 с.л. кисело мляко
2 яйца
150 г овче сирене
1 краставица
2 домата
1 патладжан
50 г пармезан
3 с.л. лютеница
1 скилидка чесън
30 мл вода
3 с.л. зехтин
1 щипка захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
В купичка размийте маята с топлата вода, добавете захарта, разбъркайте и оставете сместа настрани.
Щом шупне, смесете маята с киселото мляко на стайна температура. Междувременно пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче.
Изсипете шупналата мая с киселото мляко, добавете разбитите яйца и 2 ч.л. зехтин. Започнете да замесвате еластично тесто. Сложете го да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
През това време пригответе плънката за питката. Натрошете сиренето в купа, добавете нарязаните на дребно домати, пармезан, намачкания чесън, месeстата част на патладжана и лентички краставица.
Разточете лист от вече втасалото тесто и го поставете в намазнена тава или върху хартия за печене. Начертайте кръг в центъра на листа и го разделете на 8 части, както е показано на снимката по-горе.
Поставете първо лютеница и по-малко от подготвената плънка покрая на листа и "прегърнете" плънката с краищата на тестото като с пръсти внимателно прищипете двата края. Трябва да се получи цвете.
Печете на долния реотан на фурната, предварително загрята на 180 градуса, за около 40 минути.
Още интересни хрумвания от Kulinar.bg:
9 | 0 |