Яжте шоколад! Учени доказаха, че ни прави по-умни!

Ако някога през главата ви е минавала идеята да се откажете от шоколада, забравете я!

Яжте шоколад! Учени доказаха, че ни прави по-умни!

За нас, любителите на шоколада, няма нужда от поредното научно доказателство за ползите от най-уникалния десерт на всички времена. Въпреки това обаче, то се появи. Учени доказаха, че хората, които ядат шоколад, са по-умни от тези, които не се наслаждават на едно от най-великите творения в света. Затова, скъпи дами, радвайте се на всеки бонбон или суфле!

Като всяко друго нещо, шоколадът също има своите полезни и вредни качества. Този път обаче ще обърнем внимание единствено и само на тези, които ни карат да се чувстваме добре и спомагат за поддържането на здравето. Вече е доказано, че консумацията на шоколад предпазва от инсулт, както и от вредните за кожата ултравиолетови лъчи.

За пореден път учените са успели да добавят още едно предимство към списъка с ползи от шоколада. Той ни прави по-умни! Изследване, публикувано в списание Apetite, показва, че хората, които ядат шоколад поне веднъж седмично, са по-умни от тези, които не го правят. Наблюдава се, че паметта и абстрактното мислене на подложените на изследване хора, се подобрява паралелно с консумацията на шоколад.

Яжте шоколад! Учени доказаха, че ни прави по-умни!


"Това е доста значимо. Показанията обхващат редица познавателни способности, които хората притежават”, споделя психологът Мерил Елаяс - един от главните специалисти в изследването. Той започва да изучава когнитивните способности на повече от 1000 души в щата Ню Йорк през 1970 г., за да разгледа връзката между кръвното налягане и ефективността на мозъка.

Преди около 15 години той решава да попита участници в дългосрочно проучване с какво се хранят, като добавя нов набор от въпроси относно хранителните им навици.

Водещ на анализите на изследването, което се провежда между 2001 г. и 2006 г., е Джорджина Крайтън, която е изследовател на храненето в университета на Южна Австралия. Тя признава, че проучването предоставя уникалната възможност да се проучат ефектите от шоколада върху мозъка на човека, като си служи с около 1000 проби.

Яжте шоколад! Учени доказаха, че ни прави по-умни!

След проучването на резултатите на хора, които консумират шоколад по-малко от веднъж седмично, и такива, които го правят всяка седмица, учените откриват, че десертът е свързан най-силно с функционирането на мозъка. Г-жа Крайтън споделя, че ползите ще бъдат най-ефективни в справянето с ежедневните задачи като запомняне на телефонен номер или списъка за пазаруване, както и правенето на две неща по едно и също време.

С цел да се установи дали по-умните хора просто са склонни да ядат повече шоколад, или той действително подобрява мозъчната функция, учените са изследвали 333-ма участници, чиито познавателни способности са били тествани средно около 18 години, преди да са били разпитани за това, което ядат. Така те откриват, че когнитивните способности не могат да предскажат дали сте човек, който яде шоколад, или не.

"Нашето изследване категорично показва, че познавателните способности не влияят на консумацията на шоколад, а консумацията на шоколад влияе върху познавателните способности", казва г-н Елаяс. Не става ясно обаче каква е причината за това.

Яжте шоколад! Учени доказаха, че ни прави по-умни!

Предишни изследвания сочат, че храна, съдържаща хранителни вещества, наречени флавоноиди, като например шоколада, подобрява мозъчната функция. През 2009 г. изследване открива, че смятането наум става по-лесно, след като на доброволци са дадени големи количества флавоноиди в горещо какао. През 2014 г. пък проучване предполага, че диета, богата на какао, може да помогне за предотвратяване на заболяването деменция.

Затова, мили дами, не се отказвайте от блаженството. Консумирайте с удоволствие, но и мярка. Не забравяйте, че шоколадът изисква от вас повече упражнения във фитнес залата!

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay