Храни срещу омразните летни настинки

Няколко подходящи храни за болното време

Храни срещу омразните летни настинки

Лятото е в разгара си, а с него и нашествието от вируси. Още с първите симптоми се отправяте към аптеката, за да закупите нужните медикаменти. За да се възстановите възможно най-бързо, медицинските творения се нуждаят и от други помощници. Представяме ви няколко полезни храни, които ще ви помогнат в борбата с недоброжелателните бацили в организма ви.

Лук и чесън
Тези отблъскващи с миризмата си зеленчуци са силно оръжие срещу вирусите. Освен, че притежават повечето от основните хранителни вещества, доставящи нужната енергия на организма, лукът и чесънът имат антибактериални и антигъбични свойства. Предупреждаваме, че приемът им трябва да се ограничава с по-малки количества, а когато болният страда от разстроен стомах, е разумно и да ги избягва.

Храни срещу омразните летни настинки

Люти чушки
Благодарение на "изгарящия” небцето капсаицин, който се съдържа в огромни количества в лютите чушки, този зеленчук спомага за пречистване на дихателните пътища. Лютите чушки са много богати на витамин С и стимулират потоотделянето -  процес, нужен за понижаване на високата температура.

Риба
Най-голямото предимство на рибата е, че тя е източник на ценни белтъци, калций, фосфор и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за нашето здраве. За болното време е препоръчително консумирането на прясната и по-мазна риба (такива са сьомгата, скумрията и риба тон), защото именно тя е богата на селен и витамин Е, които са неизменен помощник в укрепването на имунната система.

Чай
Тази топла напитка не случайно е втората по популярност в света. Освен, че е подходяща като допълнение към закуската и следобедните бисквитки, тя е особено полезна и при простудните и вирусни заболявания. В зависимост от произхода си (ментов, билков и т.н) чайовете хидратират организма, успокояват раздразнения стомах и облекчават възпаленото гърлото.

Храни срещу омразните летни настинки

Мед
Добавен към чая или самостоятелно приеман, медът има унищожителни способности срещу микробите в гърлото и устата. Хапнете една лъжица вкусен домашен мед, от който ще почувствате прилив на енергия и облекчение за болното си гърло.

Супа
Домашната супа има изключителна лечебна сила. Тя захранва организма, хидратира го и същевременно успокоява раздразнените стомах и гърло. Помнете, че този тип течна храна трябва да се приема топла, но в никакъв случай гореща.

Авокадо
Тази основна съставка на любимото ни гуакамоле е богат източник на витамин Е и мощен антиоксидант, който изпълва с енергия организма. Подобно на чесъна и лука, то има и антигъбични способности, но се различава значително от аромата им.

Банани
Бананите са с високо съдържание на фруктоза и глюкоза - силни енергийни източници, какъвто е нужен за болното време.

Сокове
Чаша прясно изцеден сок ще зареди тялото ви с купища витамини. Сокът се приема лесно, когато имате затруднения при поемането на по-голямо количество храна или на по-тежки продукти. На какъвто и сок да заложите, се старайте да избягвате тези с наличието на добавена захар, консерванти и оцветители.

За повече здраве посетете Jenite.bg във Facebook.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay