Шокиращи факти за тампоните и дамските превръзки

Какви опасности крият и как да се предпазим от тях?

Шокиращи факти за тампоните и дамските превръзки

Всички сме чували откъслечна информация относно това, че тампоните са вредни. Дори опасни. Вероятно до ушите ви са стигали подобни твърдения и за дамските превръзки.

Останахме ужасени обаче, когато открихме всички факти, събрани на едно място и достъпно обяснени. За това се е погрижил д-р Джоузеф Меркола - известен американски специалист по алтернативна медицина. В своя популярен сайт той обяснява подробно какви неочаквани и вредни неща се съдържат в продуктите за дамска хигиена.

Оказва се, че думата "защита", основна за рекламите на тампони и дамски превръзки, означава единствено защита от протичане или неприятна миризма. Не и защита на здравето. Не и защита на тялото от вредни за него вещества.

Ето какво се има предвид:

"Меки като памук" не означава "изработени от памук" 
Истината е, че съвременните санитарни продукти за употреба по време на месечния цикъл се правят основно от изкуствена коприна, вискоза и целулоза. И трите материала се произвеждат от дървесина, нямат нищо общо с естествения памук. Има голяма вероятност силно абсорбиращите им влакна да залепнат за вагиналната стена и да останат вътре в тялото, след отстраняване тампона.

Лесно можете да се уверите в съществуването на такава опасност. Просто отворете един тампон и го потъркайте с пръсти над парче хартия. Ще забележите как по нея падат влакнести прашинки. Суперабсорбиращите тампони са особено опасни, тъй като прилепват съвсем плътно към вагиналната стена и част от покритието ѝ може да се отдели при отстраняването на продукта.

Опасните диоксини 
Изкуствената коприна обикновено се избелва с хлор. Съответно, има голяма вероятност върху нея да се образуват токсични канцерогени, диоксин и остатъчни продукти от дезинфекцията, например трихалометан. 

Изследвания сочат, че диоксинът се натрупва върху мастната тъкан в човешкия организъм, а дори ниските нива на съдържанието му могат да се свържат с: нарушения в растежа на тъкан в областта на корема и половите органи; нарушения в растежа на клетките из цялото тяло; потискане на имунната система; нарушения в ендокринната и хормоналната система. Доказано е, че диоксинът може да остане в тялото 7-11 години.

Колкото до дамските превръзки... 
Днес на пазара откриваме цяло поколение такива продукти, направени от петрохимикали. Най-разпространените видове дамски превръзки са произведени от над 90% пластмаса, получена от суров нефт. В състава се включват суперабсорбиращи полиакрилати, полипропилен и полиетилен.

Синтетичните материали и пластмасата ограничават свободния приток на въздух, задържат влага и по този начин създават в интимната зона среда, подходяща за развитието на бактерии. Чувствителната тъкан може да се възпали. 

Как да се предпазим?
Основият съвет на д-р Меркола е да търсим продукти от естествен памук!

Специалистът ни напомня и за риска от животозастрашаващия Синдром на токсичния шок, свързан с употребата на тампони. За да бъде сведен до минимум:

- Избягвайте суперабсорбиращи тампони. Избирайте онези, които имат най-ниско ниво на абсорбация, и все пак ще ви свършат работа.

- При всеки възможен случай използвайте дамски превръзки вместо тампон.

- През нощта винаги слагайте нощна превръзка, никога не си лягайте с тампон!

- Сменяйте тампоните най-много на 4 часа.

- По никакви причини не използвайте тампони в момент, когато не сте в цикъл.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да четете още полезни здравни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

98 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 30.05.2014|14:22
Винаги съм предпочитала превръзки, тампоните много проблеми могат да направят.
14
Не е посочен 27.05.2014|15:41
Именно и те не са толкова безвредни, има и такива, които могат да причинят обриви.
13
Не е посочен 26.05.2014|15:52
Не знам какво да кажа, много рядко ми се е налагало да слагам тампон, но фактите са шокиращи.
12
Не е посочен 23.05.2014|16:42
е точно това ли трябва да пишете сега
11
Не е посочен 23.05.2014|16:29
Има алтернативи и това са памучни превръзки за многократна употреба или пък био такива, които са от органичен памук, вярно по-скъпи са, но пък здравето ни няма цена.
10
Не е посочен 23.05.2014|15:50
вече се замислям за някакви алтернативи, тъй като всички превръзки, които използвам спадат в категорията на опасните.
9
Не е посочен 23.05.2014|14:35
Повече няма да нося дамски превръзки .
8
Не е посочен 23.05.2014|11:41
Шокиращи или не нямаме избор, трябва да ги ползваме.
7
Не е посочен 23.05.2014|11:06
:) значи излиза,че нито едното е добро,нито другото, в крайна сметка пък нямаме избор, не може да си седим вкъщи 1 седмица седнали на тоалетната чиния нали. Аз лично никога не съм ползвала тампон, толкова мога да си съобразя облеклото и да използвам превръзки без да се притеснявам.
6
Не е посочен 23.05.2014|11:05
Всичко крие рискове .
5
Не е посочен 22.05.2014|18:50
Много добри съвети! Не си даваме сметка какви рискове крият всички тези продукти, които използваме ежемесечно.
4
Не е посочен 22.05.2014|16:59
Пълни боклуци, наистина трябва да мислим за здравето си, тъй като аз на два пъти от ароматизирани дамски превръзки ежедневни получих цистит и от тогава въобще не ползвам такива!
3
Не е посочен 22.05.2014|16:45
Полезна информация, тампоните са доста неудобни.
2
Не е посочен 22.05.2014|16:20
Много полезни съвети, аз също знам, че тампоните са вредни и затова използвам дамски превръзки, но ето, че се оказа, че и те не са особено безобидни.
1
Не е посочен 22.05.2014|15:28
Определено са си шокиращи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay