Тази рецепта е изключително проста и много подходяща за хората, които обичат тофу. Сладки, кисели и солени, тези чашки от маруля могат да поемат много импровизация.
Лукът и препечените сусамови семена биха били чудесно допълнение. Хрупкавите сурови зеленчуци като краставици, чушки, целина и моркови могат да добавят хрупкавост на ястието, а струйка пикантен зехтин е задължителна за любителите на подправките.
Натискането на вашето тофу е полезно, но не е задължително. Ако пропускате тази стъпка, не забравяйте да изсушите добре вашето тофу и очаквайте по-дълго време за готвене, заради излишната влага.
Ето как да приготвите това интересно ястие:
Необходими продукти:
400 грама тофу
1/4 ч. соев сос
3 с.л. кафява захар
2 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сусамово масло
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. пресен джинджифил
2 скилидки чесън
няколко листа маруля
резенчета лайм
Начин на приготвяне:
Увийте тофуто в чиста кухненска кърпа или кухненска хартия и поставете върху дъска за рязане. Поставете тежък плосък предмет върху него (като тиган или тава за печене). Оставете да се отцеди за поне 15 минути.
Натрошете тофуто в купа с пръсти. Най-големите парчета трябва да са с размерите на грахово зърно.
В друга средна купа разбийте соевия сос, захарта, оцета, сусамовото масло, червения пипер.
В голям тиган с незалепващо покритие загрейте олиото. Добавете тофуто на равномерен слой и оставете да се готви около 5 минути.
Разбъркайте тофуто и продължете да готвите, докато тофуто стане хрупкаво и златисто, още около 4 минути. Добавете джинджифила и чесъна и гответе около 1 минута.
Добавете соевата смес в тигана и гответе още 3-4 минути.
Сложете от сместа от тофу в центъра на всяко листо маруля. Отгоре поръсете с малко сок от лайм и украсете с резенчета лайм.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |