Ето какво да направите, ако храната е прекалено пикантна

Трикове за спасяване на прекалено пикантната храна

Ето какво да направите, ако храната е прекалено пикантна

Слагането на прекалено много чили или прекаляването с лютите чушки в ястието се случва и на най-добрите от нас. Това не означава, че трябва да изхвърлите перфектно приготвено ястие. Или в случаите, когато ястието е леко пикантно, но гостите ви не ядат люто изобщо. Няма страшно! Ето как да овладеете положението.

Има поне 6 неща, които може да използвате, за да поправите грешката.

Някои от триковете може да приложите и когато в ресторанта са ви сервирали много люто ястие.

  1. Добавете нещо кисело.

    В зависимост от ястието, може да добавите лимонов сок или оцет, нарязан ананас или доматен сок. Обикновено лимоновия сок или сокът от лайм подхождат на най-много вкусове.

  2. Добавете зеленчуци

    Някои хора добавят с ястието нарязани на кубчета картофи или моркови, ако е прекалено горещо. Захарта, която съдържат тези зеленчуци, помага на ястието да изстине по-бързо, а порестата им структура абсорбира част от лютото.

  3. Добавете ядки

    Може да звучи странно, но ако добавите фъстъци или бадеми в прекалено пикантно ястие, вкусът ще се нормализира.

  4. Добавете захар

    Захарта неутрализира лютото. Добавете една лъжичка захар или мед. Може да добавите дори кетчуп, но внимавайте, за да не се окаже, че сте си направили десерт.

  5. Добавете бульон

    Ако ястието е такова, че позволява да бъде разредено, добавете бульон или супа.

  6. Добавете мляко

    Или сметана, или йогурт. Идеята е да е млечен продукт. Има причина сметаната да е толкова популярна в мексиканската кухня, а индийската кухня да изобилства от сосове на млечна основа. Добавете една лъжица кисело мляко или сметана или поръсете с пармезан.

    Има и още един начин да се справите с проблема: Ако са ви останали още продукти, от тези които сте използвали, добавете още от всичко, без лютата подправка. Защото на по-голямо количество храна, няма толкова да се усеща пикантния вкус.

    За да избегнете подобни ситуации в бъдеще, слагайте малко пикантни подправи и опитвайте ястието преди да добавите още. Ако използвате люти чушки, опитайте чушката, за да видите колко е люта.

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay