Ориз със скариди и сладка царевица

Тази лека, но удовлетворяваща вечеря е идеална за двама души. Ако пък сте сами, можете да си приготвите това ястие и да имате и обяд за следващия ден. 

Сосът е приготвен с някои от любимите ни аромати: черен пипер, бяло мисо и куркума, заедно с много чесън и джинджифил. Поръсено със сотирани с чесън скариди, това ястие е пълно с протеини, въглехидрати и много зеленчуци. 

Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

1/2 ч. басмати ориз

1 връзка зелен лук

1 средно голяма червена чушка, нарязана

6 скилидки чесън, 5 едро нарязани, 1 смляна

4 с.л. бяло мисо

малко парче джинджифил, настъргано

1 1/4 ч.л. куркума на прах

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1/2 ч.л. червен пипер

4 с.л. зехтин

500 грама средни скариди, обелени и почистени

черен пипер

3/4 ч. вода

1 ч. замразена царевица, изплакната в топла вода и отцедена

Резенчета лайм, за сервиране

Начин на приготвяне:

Изплакнете добре ориза, докато водата стане бистра, след това прехвърлете в средна купа и покрийте с вода. Загрейте фурната до 180°.

Нарежете лука на едро. Сложете го в блендер или кухненски робот, заедно с черен пипер, 5 нарязани на едро скилидки чесън, мисото, джинджифила, 1 чаена лъжичка куркума, сол, захар и червен пипер. Блендирайте, докато всички съставки се смесят добре, след което бавно добавете 3 супени лъжици зехтин. 

Подсушете скаридите и ги прехвърлете в средна купа. Добавете останалата куркума и смляната скилидка чесън и подправете със сол и черен пипер. Загрейте останалата супена лъжица зехтин в тиган, подходящ за фурна, на среден огън. Добавете скариди и гответе, докато станат прозрачни, 2 до 3 минути на страна. Извадете сварените скариди в купа, достатъчно голяма, за да се поберат, и покрийте с чиния, за да се задушат.

Върнете тигана на котлона и добавете готовото пюре. Гответе на средно силен огън, като разбърквате често, докато течността се свари и пастата потъмнее, 8 до 10 минути.

Намалете топлината и добавете водата. Добавете царевицата и ориза и изцедете всички соковете от скаридите.

Разбъркайте, за да се смеси всичко, след което оставете сместа да къкри. Поставете в предварително загрята фурна и покрийте плътно с капак или тава. Печете, докато цялата течност се абсорбира и оризът омекне, около 23 до 25 минути. Междувременно нарежете на ситно останалия зелен лук за гарнитура.

Наредете скаридите отгоре, декорирайте с резенчета лайм и сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay