Тази лека, но удовлетворяваща вечеря е идеална за двама души. Ако пък сте сами, можете да си приготвите това ястие и да имате и обяд за следващия ден.
Сосът е приготвен с някои от любимите ни аромати: черен пипер, бяло мисо и куркума, заедно с много чесън и джинджифил. Поръсено със сотирани с чесън скариди, това ястие е пълно с протеини, въглехидрати и много зеленчуци.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
1/2 ч. басмати ориз
1 връзка зелен лук
1 средно голяма червена чушка, нарязана
6 скилидки чесън, 5 едро нарязани, 1 смляна
4 с.л. бяло мисо
малко парче джинджифил, настъргано
1 1/4 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. червен пипер
4 с.л. зехтин
500 грама средни скариди, обелени и почистени
черен пипер
3/4 ч. вода
1 ч. замразена царевица, изплакната в топла вода и отцедена
Резенчета лайм, за сервиране
Начин на приготвяне:
Изплакнете добре ориза, докато водата стане бистра, след това прехвърлете в средна купа и покрийте с вода. Загрейте фурната до 180°.
Нарежете лука на едро. Сложете го в блендер или кухненски робот, заедно с черен пипер, 5 нарязани на едро скилидки чесън, мисото, джинджифила, 1 чаена лъжичка куркума, сол, захар и червен пипер. Блендирайте, докато всички съставки се смесят добре, след което бавно добавете 3 супени лъжици зехтин.
Подсушете скаридите и ги прехвърлете в средна купа. Добавете останалата куркума и смляната скилидка чесън и подправете със сол и черен пипер. Загрейте останалата супена лъжица зехтин в тиган, подходящ за фурна, на среден огън. Добавете скариди и гответе, докато станат прозрачни, 2 до 3 минути на страна. Извадете сварените скариди в купа, достатъчно голяма, за да се поберат, и покрийте с чиния, за да се задушат.
Върнете тигана на котлона и добавете готовото пюре. Гответе на средно силен огън, като разбърквате често, докато течността се свари и пастата потъмнее, 8 до 10 минути.
Намалете топлината и добавете водата. Добавете царевицата и ориза и изцедете всички соковете от скаридите.
Разбъркайте, за да се смеси всичко, след което оставете сместа да къкри. Поставете в предварително загрята фурна и покрийте плътно с капак или тава. Печете, докато цялата течност се абсорбира и оризът омекне, около 23 до 25 минути. Междувременно нарежете на ситно останалия зелен лук за гарнитура.
Наредете скаридите отгоре, декорирайте с резенчета лайм и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |