Празнични традиции от цял ​​свят

Научете повече за зимните празници в различни страни по света.

Празнични традиции от цял ​​свят
Pexels

Уникалните обичаи и традиции са това, което прави зимния празничен сезон толкова специален и това време на годината може да изглежда различно в зависимост от това къде се намирате по света. Празниците, които празнуваме – и начините, по които ги празнуваме – са различни в отделните държави и дори в различните градове.

Този сезон научете как се празнуват празничните традиции по целия свят, включително нещата, които всички ние споделяме – като събиране с приятели и семейство за пълноценно време заедно или украсяване на домовете ни с мигащи светлини. Това също е възможност да оценим разликите между нашите празници в различни култури и континенти.

Докато правите планове да се съберете със семейството, отделете малко време, за да научите за традициите на другите и да почерпите вдъхновение от обичаи, за които може би не сте знаели преди. 

Испания и Латинска Америка: Ден на трима крале 

Чували сте за дванадесетте дни на Коледа, но знаете ли, че дванадесетте дни всъщност започват на Коледа? Дванадесетият ден от Коледа (празнува се на 6 януари) е известен като Ден на трите краля и символизира деня, в който мъдреците са пристигнали, за да срещнат бебето Исус. 

Въпреки че има корени в Испания и Латинска Америка, Денят на Тримата крале се празнува от християните по целия свят. Тъй като се казва, че мъдреците са пристигнали на камили, децата обикновено поставят трева, моркови и други закуски за животните вечерта преди празника. В Испания много малки деца оставят обувките си до входната врата, за да ги напълнят мъдреците с подаръци, докато преминават през града на път да срещнат Исус. В Мексико семействата обикновено празнуват с обилно хранене, което завършва с питка сладък хляб, в която има малка фигурка на бебе, пъхната в една от филийките

Така че, вместо да сваляте дървото си и да спрете да печете коледни бисквитки на деня на бокса, помислете за Деня на три краля като причина да поддържате празничното настроение. 

Обединеното кралство: Коледен пудинг

Тази празнична традиция от Обединеното кралство е забавна за всички възрасти (наистина!). В края на коледната вечеря е обичайно традиционният коледен пудинг да се залее с бренди, след което да се запали десертът. Докато малката торта гори, най-възрастният член на семейството (или главата на домакинството) носи десерта из къщата, докато всички останали на масата вървят зад тях в ред от най-възрастния към най-младия. Обикновено семействата пеят стиховете на We Wish You a Merry Christmas, докато маршируват из къщата, докато песента свърши или докато пламъците угаснат.

Алкохолът в брендито изгаря от тортата по време на марша, така че е безопасно за всеки да се наслади на парче след това. Обърнете внимание, че пудингът със сушени плодове е много подобен на плодовия сладкиш.

 Израел: Фестивалът на светлините (Ханука) 

Осемдневното честване на Ханука (известно още като Фестивал на светлините) е малък еврейски празник, който отбелязва повторното освещаване на Светия втори храм в Йерусалим. Ханука означава посвещение на иврит.

През втори век пр. н. е. група евреи, известни като Макавеите, се разбунтуват срещу империята на Селевкидите, която принуждава общността им да се покланятна гръцки богове и осквернява важен храм. Те побеждават гръцката армия и си връщат мястото за поклонение. Групата има достатъчно масло само за да запали менората на храма ( свещник със седем свещи ) за един ден, но по чудо маслото издържа осем дни.

Осемте дни на Ханука символизират това чудо и прославят еврейската вяра. През ноември или декември семействата празнуват всяка вечер на Ханука, като запалват заедно свещ от менора, разменят малки подаръци и ядат традиционни храни като бабкалаткес и ругелахДокато Ханука е един от най-известните еврейски празници, Великите свети дни са най-свещените празници в еврейската вяра.

 Индия: Дивали 

Дивали или Дипавали, известен още като Фестивалът на светлините, произхожда от Индия по време на индуизма. Сега се празнува от повече от един милиард души по света. Причините за празнуване на Дивали варират и в трите религии и в различните региони в Индия. В някои райони на Северна Индия Дивали се празнува в памет на древния крал Рама, докато джайнистите празнуват в чест на момента, в който бог Махавира, основателят на джайнизма, достигна просветление.

Петдневният фестивал празнува победата на доброто над злото и триумфа на светлината над тъмнината. Празникът се отбелязва с традиционни храни като ладо и самоса, фойерверки и фенери. Фенерите често са глинени и много общности запалват и свещи. Празникът е съобразен с лунния календар и обикновено се отбелязва през октомври или ноември. Това е голямо културно събитие за празнуващите и достига кулминацията си за индусите на третия ден, най-мрачния ден под лунния месец Картика.

В началото на Дивали се отправят молитви към богинята на богатството и късмета Лакшми. В Индия ранголи е традиционна част от празненствата; това е индийска форма на изкуство, която включва подреждане на цветен пясък или ориз в сложни шарки. Обичайно е семействата да наследяват свои специфични модели, почти като семеен герб.

Германия: коледни базари

Въпреки че може да свържете Германия с празненствата на Октоберфест, има друго голямо празнично събиране, което е също толкова популярно. В продължение на стотици години градове в цяла Германия са празнували сезона със своите вече известни коледни базари, известни като Weihnachtsmarkt или Christkindlmarkt. Традицията за провеждане на зимен празничен пазар се е разпространила в други страни в Европа през вековете. 

Всеки голям град има собствен пазар на открито през нощта в седмиците преди Коледа. Посетителите могат да се насладят на разнообразие от традиционни храни и напитки, включително glühwein (топло греяно вино), печени кестени и различни сладкиши като christstollen (плодов хляб) и bethmännchen (сладкиши с марципан). Местни занаятчии продават сложни коледни орнаменти, декорации и други произведения на изкуството. 

Швеция и Италия: Ден на Санта Лучия

В Швеция и някои части на Италия 13 декември бележи началото на коледния сезон, известен като Деня на Света Луси или  Фестивала на Санта ЛучияТой чества св. Лучия, италианска християнска мъченица, починала в началото на 4 век.

Света Лучия била убита, защото спазвала вярата си, носейки храна на християни, криещи се в римските катакомби. За да запази ръцете си свободни, тя носела свещи във венец на главата си. За публичните празници се избира младо момиче да представлява Света Лусия. По време на процесията избраният носи бяло с червен пояс и е следван от по-малки деца, облечени в бяло и държащи свещи.

В много шведски семейства най-голямата дъщеря носи бяла нощница, червени панделки и корона от свещи на главата си, за да символизира това, че е светлина в тъмнината, докато води процесия сутрин преди голяма семейна закуска. Ключова храна за празнуване е lussekatter, s-образна кифличка с шафран; Шведите спорят всяка година дали стафидите на кифличката са традиционни или не, тъй като повечето хора просто ги обират.

Продължението на статията ще откриете в Peika.bg
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Ева ronalda 22.01.2024|10:38
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук.---- https://use.my/zf32
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay