Как да почиствате бижутата си, за да блестят като нови

Как да почиствате бижутата си, за да блестят като нови
Pexels

Любимите ви пръстени, колиета и други бижута са загубили блясъка си? Ако е така, може би се чудите как да почистите бижутата си, така че отново да изглеждат като нови. Занасянето им на професионалист е една от възможностите, но може да бъде твърде скъпо и неудобно. За щастие можете да го направите сами само с няколко лесни стъпки.

Но как изобщо вашите бижута продължават да стават толкова мръсни? Неща като лосион, масла за тяло и грим се натрупват върху вашите бижута, особено ако ги носите ежедневно. Носенето на бижута, докато тренирате или дори извършвате домакинска работа и градинарство, също допринася за зацапването на красивите ви аксесоари. 

Използвайте тези прости техники и експертни съвети, за да почистите своите скъпоценни камъни, сребро и злато.

Преди да започнете

Преди да се потопим в това как да почистваме различни видове бижута, първо трябва да знаете някои неща. Въпреки че някои от стъпките са подобни, почистването на всеки тип метал с правилната смес от разтвори и техники за почистване е жизненоважно. Вземете предпазни мерки, когато почиствате бижутата си, за да не ги съсипете. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете:

Не използвайте абразиви или силни химикали върху сребро и злато

Избягвайте всичко абразивно, когато почиствате бижутата си, защото може да надраскате фините метали и скъпоценните камъни. Също така избягвайте неща като белина и почистващи препарати за метал, защото те могат да повредят и обезцветят вашето злато и сребро. 

Бъдете внимателни, когато почиствате скъпоценни камъни

Трябва да идентифицирате своите скъпоценни камъни, преди да ги почистите, защото не всички са еднакви. Така че почиствайте внимателно и се уверете, че не използвате грешни методи за различни видове камъни. Например, не се препоръчва да потапяте скъпоценни камъни като перли във вода. Вместо това трябва да използвате влажна кърпа, за да ги избършете.

Много скъпоценни камъни реагират добре на разтвор от топла вода и нежен препарат за съдове, но отново трябва да бъдете внимателни. 

След като вече знаете какви предпазни мерки да вземете, ето как сами да почиствате и да се грижите за бижутата си:

Колко често да почиствате бижутата?

Наистина зависи от това дали носите бижутата си постоянно или от време на време. Например, ако носите бижутата си всеки ден, трябва да ги почиствате около веднъж седмично. Ако обаче ги носите само за специални поводи, тогава почистването веднъж месечно е достатъчно.

Какво ще ви е необходимо?

Четка за зъби с мек косъм

Микрофибърна кърпа

Кърпа за полиране на злато и сребро (по избор)

Купа за накисване

Нежен препарат за съдове

Амоняк

Инструкции:

Как да почиствате сребърни бижута

Сложете хладка вода в купичка и добавете малко препарат за съдове. Ако среброто е много потъмняло, можете да добавите и няколко капки амоняк. 

Потопете бижутата в този разтвор за 5 минути. 

След това изчеткайте бижутата с четката за зъби и изплакнете, отново с хладка вода.

Накрая избършете с микрофибърната кърпа, за да ги подсушите и полирате.

Как да почиствате златни бижута

Ако вашите златни бижута са матирани и надраскани, започнете с полираща кърпа, за да полирате преди почистването. 

Направете същия разтвор от топла вода и препарат за съдове. 

Накиснете бижутата за 10 минути, след което ги изтъркайте с четката.

Изплакнете и подсушете с микрофибърната кърпа.  

Почистване на скъпоценни камъни

Подобно на почистването на сребро и злато, използването на прост почистващ разтвор от няколко капки препарат за съдове и хладка вода е най-добрият начин. Използването на неща като сода за хляб и паста за зъби може да надраска повърхността на камъните и да ги повреди. 

Ако вашите скъпоценни камъни са много замърсени, можете да ги накиснете в сместа. Направете го обаче само за няколко минути, защото в зависимост от вида на камъка, твърде дългото накисване може да навреди. 

След това почистете камъните с микрофибърната кърпа. Не е добра идея да използвате четка за зъби. Трябва да бъдете по-внимателни с камъните, тъй като се драскат по-лесно.

Накрая изплакнете и подсушете.

Как да поддържате бижутата си чисти по-дълго?

Един от най-лесните начини да поддържате бижутата си чисти по-дълго време е да ги сваляте, когато извършвате определени дейности. Например, когато чистите или готвите, когато тренирате, когато се къпете и т.н. Освен това е добре да ги съхранявате в кутия за бижута, вместо да ги оставяте по шкафовете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay