Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Запознайте се с творчеството на една млада майка

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Майката е благословия. Тя е незаменима опора и обяснимо чудо, от което всеки има нужда в живота си. Да бъдеш родител е не само житейска задача, тази роля е призвание! А всяка майка е героиня за своето дете, за мъжа до себе си и... за самата себе си!

Ние, Jenite, откровено се възхищаваме на всички жени по света, но най-големи адмирации отправяме към талантливите майки. Към онези дами, които дори непосредствено след раждането намират време, за да открият или да развият своя талант. Когато той е в услуга на другите, картинката става още по-мила и свидна. 

Точно затова решихме да стартираме нова и изключително позитивна рубрика, наречена "Арт мами". В нея ще споделяме с вас вдъхновяващите истории на жени, които откриват себе си в различно по вид товрчество. И създават от него красив занаят. 

Днес ще ви разкажем за младата майка и маркетинг специалист Ева Кирова, нейната малка принцеса Деси и вдъхновението, което една дъщеричка дава на своята майка. След като ражда детето си, Ева започва да плете предимно шапчици за бебета, но обръща внимание също така и на задължителните за всяко дете играчки, като дори създава своя Facebook страницата "Плетките на мама". Но нека оставим талантливата мама сама да разкаже за себе си и своя свят...

Как започна това Ваше хоби?
Всичко започна когато бях бременна. Като всяка бъдеща майка, се интересувах от всеки малък детайл за това какво ще ми бъде необходимо за обгрижването на бебето. Няколко мои приятелки ми казаха, че е хубаво то да се завива с пелени, които са плетени и не са плътни, с две думи дишаща материя.

Веднага реших, че трябва да имам поне една такава, но нямаше кой да ми я оплете. Малко след това вече ровех  из YouTube за видео уроци по плетене. Харесах конкретна плетка и започнах. Това си и остана единственото нещо, което съм оплела на две куки.

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Как се роди идеята за плетките за деца, които вече са се превърнали във Ваша запазена марка?
След много мъки, разплитане и немалко подигравки, изпод куките ми се роди едно розово-лилаво, обсипано със сърца одеало. С убеждението, че вече съм абсолютен специалист, реших да разгледам плетките на една кука. Разучих основните видове и започнах да създавам цяла зоологическа градина, която да закича на главата на бебето под формата на шапки – сови,слончета, мечета, хипопотами, птички.

Плетях и за близки на семейството дечица, на които исках да подаря нещо по-различно от поредната играчка. Оплетох и подарих толкова много шапки, че след раждането на дъщеря ми реших да започна да ги продавам.

Мои приятелки бяха първите ми клиенти. Всяка, която видеше някоя от шапките ми, искаше подобна или пък си избираше нещо от интернет, за да го направя за детето ѝ. И така от уста на уста непознати започнаха да ме разпитват как могат да си поръчат бебешка шапка. Така се роди и Facebook страницата "Плетките на мама".

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Откъде черпите идеи и вдъхновение?
В интернет е пълно с различни плетива, кои от кои по-вдъхновяващи. След като разуча даден модел шапка, експериментирам и го пречупвам през своите идеи и предпочитания.

Като художник по образование, въображението ми работи непрекъснато и всеки път ме сърбят пръстите да изпробвам нова цветова комбинация, да вкарам нов материал, да направя нещо уникално

Стимулът да развивам "Плетките на мама" е и Деси, която вече е на 1 година и 1 месец. За да тествам уменията си започнах да ѝ плета играчки, в които се влюби, а това ме нахъса да продължавам да ги правя. Всъщност тя е много субективен съдия, защото за нея всичко с очи, уши и нос става за гушкане. За сметка на това, вече има няколко изхвърлени и изгубени от количката ѝ шапки.

Винаги ми е много смешно да плета пантофки, хайде ще го кажа – терлици. В началото съпругът ми ме майтапеше много за плетенето и при първото плетене на терлици за новородено се тръшнах на шега, че ще се преименувам на "Плетките на баба" – не стига, че плета, ами правя и терлици!

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Помагало ли ви е плетенето да преминете през труден период от майчинството?
Помогна ми в последните месеци на бременността – страдах от безсъние и това беше един приятен начин да прекарвам дългите вечери.

Иначе всяка майка ще се съгласи, че много периоди от майчинството са трудни, особено когато си с кука в ръка, а бебето тъкмо е проходило и бърка по всички шкафове.

Като малки момичета всички сме пробвали да плетем я под влиянието на мама, я на баба, но е различно зарибяващо, когато опиташ на по-зрели години. Това е едно приятно хоби, с което, освен да твориш, можеш и да се забавляваш. Така че го препоръчвам горещо!

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Какво Ви предстои занапред?
Ще продължавам с показването на нови артикули и се надявам да имам повече време да плета, за да зарадвам и повече деца. Защото няма по-голям комплимент от този да разбереш, че клиентът ти иска да спи с шапчицата си!

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Арт мами: Ева Кирова и нейните плетива за малчугани

Ако тази статия ви е харесала и искате да следите редовно рубриката "Арт мами", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

15 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay