Като у дома

Модерните заведения са уютни, а времето в тях е спряло

Вече никой не ходи в кафе-сладкарница. Може и да не сте чули, ако идвате от друга планета или сте живели като Спящата красавица през последните сто години. В противен случай знаете. Местата за отдих и почивка в града се промениха много.

 

Като не ви остава време да подредите вкъщи, да си изпечете баница и да почетете хубава книга, отивате там. Уютно е като дом, предлагат домашни лакомства всякакви, има и библиотека на свободен достъп.

 

Кафетерия. Така се нарича това място. То не е едно-единствено, но всички други са досущ като него. Поне по идея – да се създаде уютна атмофера, в която времето е спряло.

 

Канапе, паркет, килим. Дървена дограма, рафтове, ниски маси. Усещането е все едно сте посетили дома на някоя баба. Понякога минималистичен, или пък опасан с тежки завеси и плюшени дивани, интериорът на тези места неминуемо носи свое послание. Възглавници, пунш, свещи, плодов тютюн. Приказки от 1001 нощ. Предразполагат към сядане. Релакс. Доспива ви се.

 

Местата на новото време носят претенциозни имена и понякога се държат превзето, обратно на лансираната идея за приятелско отношение и спокойна обстановка. Простено им е – нали са още малки. Не знаят, че първото впечатление за уют е важно, но не "най-". Още с названието си провокират асоциация с домашното огнище. Апартаменти, къщи. Или пък house & home. Въпреки нарастващия им брой, те като че ли приемат една и съща аудитория. Посетителите на уютните софийски кътчета са устойчива група. По някаква причина повечето хора изпитват свян от такива места, струва им се неестествено да няма сервитьорка и любимата им наливна бира. Неудобно им е в меките диванчета. Искат си пластмасовите столове в бяло или червено. Манталитетът им не позволява да не пушат, докато пият кафе. Но пък има и други, които само от любопитство постоянно обикалят алтернативните кафетерии. И се превръщат в част от онази компактна група посетители, въпреки че нямат нищо общо с тях.


Така е с всяка мания. И ситуацията с био, органик, веге, хендмейд теченията стои по този начин. Привлича нови хора. Променя всичко на теория. Назовава го по нов начин. Краставиците са си едни и същи, и след био-революцията, тахановите бонбони – също. Но последните сега се наричат "хоуммейд суитс".

 

Концептуално подредените кафетерии всъщност са доста функционални. На първо място в тях може да се яде. Наборът от неща за хапване включва, както споменахме, всякакви домашно приготвени торти, пасти, баници, сладки, соленки, бисквити и прочие. Но и по-сериозни манджи, които от своя страна изпълняват повелите на всички модерни убеждения, свързани с природата, нейните обитатели и изчерпаемите блага.

 

"Чай сервират в кафенето - блудкав, и фалшиво оцветен"*. Той е на път да измести бирата от класациите за напитка номер едно. Менюта, в които има около 40 вида чай на цена от 4 до 7 лв за 350 мл. Чаша и половина. Овесени и таханови бисквити по 4 лв 100 гр. Сто грама бисквити. И после идеята на "домашните" заведения изобщо не била печалбата, а стремежът да бъдат хората щастливи и да се чувстват като у дома си. Ала хората, ако дават всеки ден по 10 лв за чай и бисквити, скоро и дом няма да имат. Дано поне им осигурят VIP място в ложата с плюшените дивани.

 

Времето наистина лети. Можете да играете Го или шах. Да четете книги, списания. И във всички има Wi-fi. Въпреки модерната си същност, кафетериите не забравят екзотичното ни минало и понякога разчитат на елементи от соц-дизайна, като например табели с лозунги. Книгите пък са стари и в това е техния чар. Много по-вълнуващо е да отвориш хартиено издание с история. Други базови елементи на тези места са приятната музика и неформалното отношение на персонала. Затова привлечени от идеята да поседнат в креслото на чайната или чоколатерията са най-често млади хора или такива на изкуството.

 

Колаборацията между кафене, сладкарница, ресторант, библиотека, галерия, клуб е характерна за съвременните заведения. Те заемат различни от обичайно срещаните пространства. Помещават се в бивши фабрики, високи апартаменти, безистени или входове без табела и звънец. Приютяват изложби, концерти и уъркшопове. Потенциалът на мястото се използва максимално. Ето някои от местата с уютна атмосфера, на които ще се почувствате у дома си.

 

Tea House (Чай във фабриката) // ул. "Г. Бенковски” 11

Апартамента (A:part:mental) //  ул. "Неофит Рилски" 68 -  http://a-part-mental.org/

Veda House (Къща за чай и мъдрост) // ул. "Гладстон" 2 - www.vedahouse.bg

Paper Cake // ул. "Раковски" 122

Radio Cafe // НДК, под моста на влюбените

 

* Клас - "Чай"

 

И понеже стана дума за чай, тук има доста полезни съвети за него : http://www.vedahouse.bg/za-chaia

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay