Работилничка за чудеса

Йовка Христова доказва, че изкуството помага на деца и родители

Коледните и новогодишните празници са онова време в годината, което сякаш е "запазено" за доброто и благотворителността. За Йовка Христова обаче всеки един ден е такъв – изпълнен с чувствителност, мисъл за околните и много нови идеи. Усмихната, позитивна, креативна и с несломима воля, тя твори в своята Работилничка за чудеса не само чудни изделия от вълна, конци и плат. Тя прави чудеса с хората.

Учител по математика по професия, Йовка Христова започва активно да се занимава с приложно изкуство, едва когато диагностицират по-малкото от двете ѝ деца, дъщеря ѝ Йоана, с аутизъм. Открито говори за болестта на детето си, защото смята, че колкото повече се знае за този проблем и колкото по-отрано се действа, толкова по-добре за детето, родителите и за цялото семейство.

Заради грижите, от които се нуждае Йони, обръща гръб на преподаването в училище, но се нуждае от средства за терапиите на детето. Преди повече от 3 години изживява ужаса да няма средства за терапия със звукостимулация за аутисти, която тепърва се въвежда в България. Започва да мисли как да изкара тези пари – за времето това са 400 лева, и как в същото време да се грижи за децата. Октомври месец е.

Насърчена от близките, се обръща към хобито си от детските и студентските години - да шие, плете, рисува и да изненадва приятелите с ръчноизработени подаръци. Решава, че може да направи нещо коледно – ангели и елхички. "Беше чудесно като преживяване да съм у дома с децата си, да учим, а вечер докато пея приспивни песни да шия ръчните шевове" разказва Йовка. В галерия "Традиция" към Клуба на жените на посланиците у нас предлагат неща, изработени от възрастни хора, правени от хора в неравностойно положение – сираци, хора с увреждания. Излагат нещата ѝ в галерията и до средата на декември събира половината пари за звукостимулацията.

По-късно от детската градина, в която записват Йоана, започват да водят детето веднъж седмично в галерия "Шмиргела", където има кръжок за аутисти, с които работят психолози и художници. Така Йовка се свързва с галерията и се престрашава да попита дали биха включили в тяхна изложба четири нейни пана в стил пачуърк. Отговорът, който получава от собственичката Юлия Банкова, обаче надхвърля и най-смелите ѝ очаквания – предлагат ѝ самостоятелна изява. В рамките на четири-пет месеца Йовка изготвя още 20 пана.

Всичко се разпродава и така втората ѝ плаха стъпка в изкуството се оказва отново успешна. Следващата изложба се случва тази година, като галерия "Шмиргела" подкрепя все повече майки на деца с дефицити и проблеми в развитието - с аутизъм, синдром на Даун, епилепсия, сърдечни проблеми - които чрез изкуството си се опитват да подобрят живота на децата си.

Работилничка за чудеса

Идеята за благотворителните изложби е чудесна, но Йовка иска нещата да се реализират периодично и регулярно. Така създава своята Работилничка за чудеса, в която с другите майки изработват ръчно подаръци с повод и без повод.
Felt пък е електронният магазин, където могат да се поръчват готовите им "чудеса", както и различни материали, с които сами у дома можем да даваме полет на идеите и въображението си.

Йовка Христова обаче има амбицията Работилничката да съществува не само в интернет пространството. Намерила ѝ е 14 квадрата място, а адресът е София, квартал Кръстова вада, улица 4882 Б. Мястото в момента е в процес на изграждане, но когато стане напълно готово, Йовка иска да предлага курсове по различните техники в приложното изкуство. Цената ще бъде съвсем символична, колкото да се покрият разходите за използваните материали, но получените знания и умения ще са безценни. Всяка майка или татко, които изкарат курса, ще могат да преподават в училища и кръжоци. По този начин ще прекарват пълноценно времето с децата си и ще имат някакви доходи. Техниките, които ще се предлагат, са около десетина, сред които пачуърк, иглонабиване, плъсти, макраме, декупаж.

Още една идея на работилничката е да прави трудово-терапевтични занимания за деца с увреждания. "Защото колкото и добре да се справя едно дете, дори да е в масово училище, веднъж завършило, ако остане вкъщи, регресира" обяснява ни Йовка. Тя иска да предложи на децата с аутизъм и с други увреждания трудово-терапевтични занимания, с които да могат да придобият различни умения и способности. "Всяко знание носи повече възможности" категорична е тя.

Ако искате да се срещнете с нея, както и с другите талантливи майки, можете да го направите тази събота в бистро "Колелото" на ул. "Княз Борис I 139" в София. Инициативата
Благотворителен Коледен базар, осъществена благодарение на Nenios и TeaKet, се провежда в останалите съботи до Коледа - утре 10.12 и 17.12 от 10:30 сутринта до 17:30 следобед. Събраните средства ще помогнат на Работилничката за чудеса да провежда трудотерапии и обучения на майки на деца с увреждания. Участниците са получили покани и за базара в НДК, който ще се състои на 18 декември.

Работилничка за чудеса

На този базар участниците решават да заложат основно на коледната украса. От Работилничката предлагат големи топки и елхички тип пачуърк и малки топки от различни парченца с ръчноушити бодове, снежни човеци от вълна. Сред артикулите има и чудесни възглавнички. Йовка изработва всяко нещо, сякаш го прави за собственото си семейство, и държи на достъпните цени. "Има творци, които предпочитат да направят няколко уникални неща и да ги пуснат на много високи цени, и други, които предпочитат да бъдат достъпни за всички" обяснява ни Йовка Христова. Тя предпочита да е от вторите. Така за 8 лева можете да се сдобиете с уникална топка за елха, както и с мека възглавничка с еленчета или снежинки за 45 лева.

Но Йовка Христова и другите участници в базара не искат просто посетителите да купят ръчно изработените играчки и подаръци от текстил заради благотворителната кауза, а защото са открили Своето нещо сред изложените артикули. Защото са били привлечени от продукта и са усетили любовта на твореца, който стои зад него.

175 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay