Рисуването с пръсти е терапия

Евгения Тотева разказва за любопитна арт терапия

Рисуването с пръсти е терапия

Нашите колеги от Fitwell.bg прекарват голяма част от времето си, за да открият различни начини човек да се чувства добре. Благодарение на тяхната непрестанна жажда за нови техники, осигуряващи благоденствие, сега ще ви представим една интересна терапия - рисуване с пръсти.

Красимира Динева се срещна със собственичката на центъра, който провежда подобни събития. Не само това - тя лично изпробва терапията. За да разбере повече за смисъла от нея обаче, си поговори с личността, която е създала арт център "Жени - уютно място, абсолютно подходящо за релакс и творчество - Евгения Тотева. Вижте какво ни разказа нашата колежка за тази интересна среща...

Коя е Евгения Тотева?

Евгения, която предпочита да я наричат просто Жени, описва себе си като "средностатистическа българка". Споделя, че най-голямото ѝ житейско постижение безспорно е това да бъде майка на три деца и горда баба на двама внука.


По професия е строителен техник, а по призвание - художник. Всъщност, започва да се занимава с изкуство преди цели 12 години: "Тогава в живота ми дойде момент, в който поисках да разбера нещо повече за себе си", разказа с мек и спокоен глас тя. По същото време претърпява лична трагедия – загубва обонянието си. 

"Така... стартирах рисуването с пръсти. Реших, че в живота няма случайни неща – Господ взима нещо, но дава друго. През 2003-та събрах смелост и направих първата си изложба. Открих, че изкуството е моето призвание и продължавам да го практикувам и до днес".

Освен към рисуването, Жени започва да проявява интерес и към нумерологията (наука за числата - бел.ред.) и хромотерапията (наука за влиянието на цветовете върху хората - бел.ред.), както и към редици други методи за диагностициране на психологичното състояние. След като натрупва знания в споменатите области, решава да ги комбинира с рисуването и да намери начин да помага и на други хора в пътя им към себепознаването.

"Всички се стараят да поддържат външния си вид: ходят на фризьор, на козметик, на фитнес. Сменят дрехите и прическите си. Но голяма част от тях забравят да се грижат за душата си и все по-рядко започват да се вслушват във вътрешния си глас."

Това осъзнаване я провокира да създаде арт център "Жени" и да започне да води клас по рисуване с пръсти, главно с терапевтична цел.

Рисуването с пръсти е терапия

Какво представлява терапията?

Продължителността на всяко занимание е около 3 часа. Когато работят деца, това време е намалено наполовина, тъй като техният интерес не може да се задържи за по-дълго. Класът е индивидуален, а цената му за един астрономически час е 20 лева.

"Когато идва при мен, човек трябва да е спокоен. Нужно е да разполага с достатъчно време, не трябва да бърза", обяснява художничката.

Практикуващите работят директно върху платното: слагат темперни боички върху пръстите си и "мацането" започва. Всеки рисува, както намери за добре, а през това време Жени разяснява на творците значението на елементите, които са изобразили на подсъзнателно равнище върху платното, както и на цветовете, които са използвали. 

"Основната ми цел е да накарам хората да забравят за ежедневието. Говорим си приятни неща. Както аз казвам, мацаме смело. Забавляваме се. И нещата се получават", разказва още талантливата мадама.

Споделя с нескрито задоволство, че всеки, който е идвал веднъж при нея, продължава да посещава терапията и занапред.

"Рисуването с пръсти е работа на ментално равнище - човек изключва съзнанието си, за да започне да говори душата му. Хората изобразяват на платното вътрешния си свят, а моята работа е да им го разтълкувам".

Жени набляга на това, че антистрес процедурата не може да излекува хора със сериозни психични или физически заболявания, а може да се ползва преди всичко като превенция.

Рисуването с пръсти е терапия

Какви са ползите за възрастните?

Най-хубавото нещо е, че чрез терапията човек се откъсва поне за малко от всекидневието и си почива по един наистина качествен начин:

"Всеки усеща удоволствието от това да се върне в детството, за да "маца" върху платното, без да се притеснява, че някой ще му каже нещо", шегува се дамата.

Едновременно с това, рисуването с пръсти дава възможност на практикуващия да научи нещо повече за себе си. Бонусът е, че в края на занятието всички си тръгват с прекрасна картина.

"В крайна сметка, става въпрос за един чудесен начин да се разтоварим и да направим фитнеса на душата си", убедена е госпожа Тотева.

Личните ѝ наблюдения са, че рисуването прави хората много по-уверени, по-уравновесени и значително по-спокойни.

А за децата?

"Днешните малчугани често са обвинявани в хиперактивност и в склонност към агресия. Трябва да разберем обаче, че децата, които се раждат сега, са много можещи и знаещи. Това, че имат повече енергия, в никакъв случай не ни дава право да им поставяме диагноза "лоши хлапета". Те имат изключително богат вътрешен свят", смята Жени.

Арт терапията активира творческия им потенциал и насочва енергията им в градивна посока, обяснява художничката.

От друга страна, чрез картините на децата си, родителите успяват да опознаят малчуганите си и да научат много нови неща за тях, с което се подобрява комуникацията на ниво родител-дете.

Към читателите

Жени ви желае да бъдете здрави, защото... "това е най-важно. Не забравяйте да се грижите за детето в себе си и следвайте вътрешния си глас. Направете нещо за своята душа".

25 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay