„Ти го каза“- Кони Палмен

„Ти го каза“- Кони Палмен

Кони Палмен, една от най-изявените авторки на Нидерландия, се завръща в българските книжарници със затрогващата изповед "Ти го каза".

"Ти го каза" (превод: Иглика Василева ван дер Хайден, 240 стр., цена: 17 лв.) е роман за поезия, любов, измяна и смърт, дишащ в трескавия ритъм на две изтерзани души и на една предизвестена трагедия. Герои в тази предизвикателна творба са Силвия Плат и Тед Хюз – една от най-романтичните и драматични двойки в света на литературата. А заглавието е препратка към отговора на Исус на въпроса на Юда "Да не съм аз, Рави?". След самоубийството на Плат във феминистките среди съпругът й става синоним на злодей, предател и заложник на мита около нея. Романът е изграден като вътрешен монолог на британския поет лауреат, инспириран от последната му стихосбирка "Писма за рождения ден" (1998), в която той за пръв път разкрива своята версия за взривения брачен съюз. Гласът на твореца прелива в гласа на наранения съпруг, "плячка на лешояда на вината" и на жадната за сензации публика. Палмен умело пресъздава поетическата му стилистика, вплита изумително хармонично биографични факти, цитати, спомени и размишления и читателят неусетно забравя, че написаното е плод на авторовото въображение.

„Ти го каза“- Кони Палмен

Смятана от мнозина за най-голямата съвременна нидерландска писателка, Кони Палмен е родена през 1955 г., учи философия и литература в Амстердамския университет и започва да пише още като съвсем млада. Първият й рoман, "Законите" (1990), е най-големият литературен успех в родината й за последните 30 години и е отличен с престижната "Дъблинска литературна награда IMPAC". През 1992 г. Палмен става носител на голямото отличие "Европейски роман на годината". Следват "Приятелството" (награда АКО и наградите на холандската и белгийската читателска публика), "И. М." (наградата "Аквариус", 2012), "Наследството", "Искрено ваш" (ИК "Колибри", 2013), "Луцифер", издадени в над двайсет страни. "Ти го каза" (2015) е удостоен с престижната холандска литературна награда "Либрис" (2016) и е преведен на множество езици.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay