Балансиран вкус с чушки

Пълнени чушки с булгур, маслини и сирене

Балансиран вкус с чушки

Чушките, особено с махнати семки, осигуряват много празно пространство. Както повечето примерни домакини знаят, то може да бъде оползотворено по различни начини - с кайма, сирене, яйца, ориз. Ето и още една чудесна кулинарна възможност за използването му. Тази рецепта разчита на балансираната комбинация на тофу, булгур и маслини.

Необходими продукти за 4 порции:

4 едри чушки за пълнене
½ ч. ч. булгур
2 с. л. зехтин или олио
1 стрък праз, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
200 г гъби, нарязани на ивици
4 с. л. сушени домати, ситно нарязани
4 с. л. нарязани черни маслини
200 г тофу или овче сирене, нарязани на малки кубчета

За соса:

100 г зехтин
1 скилидка чесън
3 с. л. босилек, ситно нарязан
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. орехи
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се изчистват от семките, срязват се на две, леко се посоляват и се слагат да се запекат за 10 мин. с отвора нагоре във фурна, загрята на 180˚С.

Булгурът се залива с 1½ ч.ч. вряща вода или зеленчуков бульон и се оставя похлупен за 20 мин. Ако се използва български булгур, трябва да се свари 5 мин. и чак тогава да се остави да набъбне за 20 мин. След това се разрохква.

В загретия зехтин се слагат празът и чесънът. Разбъркват се 3-4 мин., слагат се гъбите и сушените домати. И те се разбъркват 3-4 мин. и се добавят маслините.

Булгурът се разбърква със зеленчуците и нарязаното сирене. Посолява се на вкус и с тази смес се пълнят чушките.

За соса всичко се пасира заедно. С половината от него се поръсват чушките и се запичат за 20 мин. на 180˚С. След като се изпекат, се заливат с останалия сос и се поднасят.

сп. Меню

 

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay