Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

Инфрачервени лъчи ще помагат за откриването на болестта

Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

Ракът на гърдата е една от най-коварните болести, която засяга жените по цял свят. Всяка година приблизително 230 000 жени се разболяват само в САЩ, а малко повече от 40 000 успяват да се измъкнат от битката с болестта.

В действителност, по данни на Националната фондация за рак на гърдата в САЩ, една от осем жени в света е диагностицира с рак на гърдата. У нас през 1992 година диагносицираните българки са общо 26 000, а през 2012 година жените с това заболяване вече са над 34 000. Тревожното е, че процентът на заболелите се увеличава всяка година.

От много време насам съществува спорът дали сутиените могат да причинат рак на гърдата. Причините за заболяването могат да бъдат най-различни, но ето че група учени от Колумбия решава да създаде сутиен, който да може да ни предпази от болестта.


Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

Изобретеният от тях сутиен е конструиран с инфрачервени сензори. Те ще помогат в откриването на промени в температурата в областта около гърдите. Умного изобретение ще сигнализира на неговата ползвателка, ако засече нещо нередно. Зелената светлина ще означава, че няма проблем, жълтата ще показва, че трябва да се консултирате със специалист, а червената, че трябва да отидете на лекар веднага.

Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

Студентка по електрическо инженерство в Националния университет на Колумбия обяснява по какъв начин ще работи сутиенът. "Когато имате аномални клетки в млечните жлези, тялото се нуждае от повече кръв, която да се насочва към болното място. Това води до увеличаване на телесната температура.”

Именно температурата на тялото ще бъде водеща при намирането на рак на гърдата. Благодарение на инфрачервените лъчи, които да улавят тази промяна, ще може да бъде помогнато на много жени да открият проблема навреме и да се борят за неговото разрешаване.

Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

В момента сутиенът се тества в лаборатория и все още не е ясно какви ще бъдат резултатите. Учените обаче са обнадеждени за откриването на нов начин за превенция срещу коварната болест.

Специален сутиен ще се бори с рака на гърдата

Докато чакаме развръзката около новото изобретение, не трябва да забравяме да посещаваме редовно своя мамолог. Ако все още нямате такъв, трябва да се консултирате с личния си лекар, който да ви насочи към специалист. Никой не е застрахован от болестта. А дори сутиенът да бъде пуснат за производство и след това за разпространение и да се сдобием с него от мерки за сигурност, не означава, че трябва да спрем да ходим на редовни прегледи, за да следим състоянието на тялото си.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay