10 признака, че може да имате естрогенно доминиране

10 признака, че може да имате естрогенно доминиране

"Естрогенна доминация" е термин, който описва модел на симптоми на повишен естроген и нисък прогестерон. Това е вторият най-често срещан хормонален дисбаланс, който се вижда при жените.

В тази статия ще разберете защо естрогенът е невероятен хормон (но защо имате нужда от прогестерон, за да го контролирате), най-честите признаци на "доминиране на естрогена" и някои от причините, поради които се появява.

Какво прави естрогенът за вас?

Въпреки негативната си репутация като "доминиращ естроген", естрогенът е невероятен хормон. Всъщност имате 3 вида естрогени, но основният, върху който ще се съсредоточим, се нарича естрадиол (за простота ще го наричаме просто "естроген" в статията).

Естрогенът има следните функции:

  • Помага за насърчаване на развитието на яйцеклетка
  • Насърчава растежа на маточната лигавица
  • Допринася за овулацията (в тандем с други хормони)
  • Помага ви да се чувствате щастливи и заредени с енергия
  • Насърчава здравословно либидо
  • Защитава вашите кости
  • Благоприятства вашата мозъчна функция, когнитивност и съсредоточеност
  • Поддържа здрава, еластична кожа и коса
  • Защитава сърцето и сърдечно-съдовата система
  • Поддържа вашия метаболизъм
  • Описвам естрогена като "ян" хормона на първата половина от вашия цикъл. Когато присъства в здравословни нива, естрогенът ви помага да се чувствате енергизирани, уверени, секси, умствено съсредоточени и продуктивни, особено във вашата фоликуларна фаза.

Както знаем от традиционната китайска медицина, енергията "ян" винаги трябва да бъде балансирана с "ин". В този случай това ще бъде прогестерон. Прогестеронът е успокояващият, охлаждащ, заземяващ, "ин" балансиращ хормон.

За да може прогестеронът да балансира естрогена и да предотврати "доминирането на естрогена", трябва да имаме редовна овулация. Овулацията е ключовото събитие, което позволява производството на здрави нива на прогестерон. Ако не настъпи овулация, това ни подготвя за дефицит на прогестерон... и това означава, че естрогенът е повишен спрямо прогестерона (т.е. "доминиране на естроген").

Какво трябва да знаете за "Естрогенното доминиране"

Слагаме "доминиране на естроген" в кавички, защото това всъщност не е медицински термин. Ако попитате вашия лекар за естрогенната доминация, той вероятно ще ви погледне накриво. По-правилно, "доминиране на естроген" е общ термин, който описва модел на повишен естроген и нисък прогестерон, които вървят  заедно. Това е несъответствието между тези два хормона, което може да създаде досадни симптоми.

Най-често се знае, че естрогенното доминиране се случва в юношеството. По време на тийнейджърските години скоро след менархе (началото на първата менструация) е доста често срещано "прескачане" на овулацията, което води до нисък прогестерон и относително висок естроген.

Това е рецепта за естрогенна доминация. Помните ли тези тежки периоди, спазми, акне и луди промени в настроението като тийнейджър? Това е естрогенна доминация.

Този хормонален модел може да се появи и по-късно в живота. Хормоналните дисбаланси, които причиняват ановулация (пропусната овулация), като синдром на поликистозни яйчници, също имат модели на повишен естроген и нисък прогестерон.

Освен това, хормоните започват да се изместват през 40-те години по време на перименопаузата, което води до променлив естроген и нисък прогестерон. Ако сте на 40 години и менструацията ви внезапно е много обилна или вашият ПМС се влошава, това може да е моделът на "доминиране на естрогена".

Може да е по-вероятно да имате повишен естроген и нисък прогестерон, ако:

  • Имате поликистозни яйчници
  • Нямате редовна овулация
  • Вие сте на 40 години и преминавате през перименопауза
  • Имате признаци на нисък прогестерон

10 признака, че може да имате естрогенно доминиране

Това са някои от често срещаните признаци, които се изследват при жени с повишен естроген. Някои от тези симптоми могат да се припокриват с други хормонални проблеми, като проблеми с щитовидната жлеза, така че е важно да получите помощ от лекар, за да оцени вашите симптоми и да изключи други проблеми.

1. Циклична чувствителност на гърдите, болка или фиброкистозни гърди.

Някои жени изпитват увеличаване на пълнотата или чувствителността на гърдите около овулацията или преди цикъла. Това е отговор на колебанията в нивата на естроген през целия менструален цикъл. "Фиброкистозни промени в гърдите" основно означава плътна гръдна тъкан и/или чувствителност на гърдите и се диагностицира чрез ултразвук. Жените с тези симптоми на гърдата може да имат повишен естроген или повишена чувствителност към естроген в гръдната тъкан.

2. Миома на матката.

Маточните фиброиди растат в отговор на повишени нива на естроген. Те са по-чести при жени на 30-те и 40-те години и по време на перименопаузата. След като настъпи менопаузата, нивата на естроген в тялото спадат и миомите често се свиват сами.

3. ПМС настроение, особено с раздразнителност, плачливост или промени в настроението.

Когато естрогенът и прогестеронът са в дисбаланс, това може да влоши симптомите на ПМС.

4. Главоболие, свързано с ПМС.

Хормоналните главоболия или "менструалните мигрени" обикновено се появяват в дните преди или по време на цикъла. Често именно резкият спад на естрогена и/или прогестерона изглежда предизвиква главоболието. Те могат да се влошат при жени, които имат по-висок естроген, например при жени, преминаващи през перименопауза.

5. Поява на акне.

Ако сте склонни да избухнете през първата половина на менструалния си цикъл или около овулацията, това може да е свързано с естрогена. 

6. Обилна и/или нередовна менструация.

Както бе споменато по-рано, една от основните задачи на естрогена е изграждането на маточната лигавица. Ако имаме излишък от естроген, това може допълнително да изгради лигавицата и да допринесе за наистина тежки периоди. Ако менструацията ви е много обилна или менструацията ви е нередовна и трудно предсказуема, това може да бъде свързано както с повишен естроген, така и с нисък прогестерон.

7. Напълняване около бедрата и задните части.

Естрогенът е хормонът, който насърчава състава и формата на тялото, които класически се свързват с женската форма: по-широки бедра, по-големи задни части и гърди. Естрогенът "насърчава” отлагането на мазнини в тези области. Това по своята същност не е нещо лошо. Жените се нуждаят от по-висок процент телесни мазнини в сравнение с мъжете за оптимално хормонално здраве. Ако сте забелязали увеличение на теглото си, особено в тези области, естрогенът може да е един от факторите, допринасящи за това.

8. Имате признаци на нисък прогестерон, като проблеми със съня, кратки цикли (на всеки 21-24 дни), зацапване или проблеми с ПМС.

Както е описано по-горе, "естрогенното доминиране" включва несъответствие между естроген и прогестерон. Ако сте с доминиращ естроген, това означава, че СЪЩО имате относително ниско ниво на прогестерон! 

9. Диагностицирани сте със синдром на поликистозни яйчници.

Синдромът на поликистозните яйчници е хормонален дисбаланс, включващ ановулация, повишен тестостерон, повишен инсулин и кръвна захар. Пропуснатата или рядка овулация означава, че тялото не произвежда достатъчно прогестерон, за да балансира естрогена. Поради това могат да се развият други признаци на повишен естроген. 

10. Вие сте на 40 години и изпитвате влошен ПМС, по-тежки периоди, наддаване на тегло, горещи вълни и/или нощно изпотяване.

Това са признаци на перименопауза. По време на перименопаузата прогестеронът е първият хормон, който намалява, което води до симптоми на нисък прогестерон.

Преди това се смяташе, че естрогенът бавно намалява по време на тази фаза от живота на жената, причинявайки класическите симптоми на перименопауза като горещи вълни и нощно изпотяване. Сега се разбира, че вместо да намалява бавно, производството на естроген става хаотично и ненадеждно. По-честите колебания в естрогена, заедно с ниския прогестерон, са това, което предизвиква симптоми на доминиране на естрогена: тежки периоди, влошен ПМС, проблеми със съня и горещи вълни. Като цяло перименопаузата е време на нисък прогестерон и висок естроген.

Защо има модел на "естрогенно доминиране"?

Досега в тази статия обсъдихме дисбаланса между естроген и прогестерон, който допринася за моделите на доминиране на естрогена. Обяснихме, че овулацията е ключово събитие, което е необходимо за производството на прогестерон и поддържането на естроген балансиран. Ановулацията и ниският прогестерон са важен хормонален дисбаланс, за да разберете дали имате симптоми на естрогенно доминиране.

Освен високия естроген и ниския прогестерон има друг важен фактор, допринасящ за естрогенната доминация. Разгледахме какво се случва, когато тялото ви произвежда излишен естроген, но все още не сме обхванали как тялото ви се отървава от естрогена.

Метаболизъм на естроген

Знаете ли, че след като се използва естрогена, той отива в черния ви дроб, за да бъде обработен, разграден и след което се изпраща в червата ви, за да бъде изхвърлен от тялото ви?

Освен това, знаете ли, че вашите чревни бактерии играят роля в способността ви да отделяте (или реабсорбирате) естрогени от червата?

Това е вярно. Ако не ходите до тоалетна редовно (веднъж или повече на ден) и ако имате определени чревни бактерии, може всъщност да реабсорбирате естроген обратно в кръвния си поток. Ето защо фокусирането върху здравето на червата е един от най-важните елементи на хормоналното здраве.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay