5 признака, че може да имате ендометриоза и да не знаете

Не, тези болки не са ПМС

5 признака, че може да имате ендометриоза и да не знаете

Неприятният секс, болка в таза, тежки менструации - ако имате матката, тези неудобства и неприятни усещания вероятно не са ви чужди (цената, която плащаме за нашите репродуктивни суперсили.)

Но болките и раздразненията могат да бъдат симптоми на ендометриоза, разочароващо и понякога изтощително състояние, което засяга една от 10 жени през репродуктивните години.

Докато експертите не знаят коренната причина за ендометриозата, това е често болезнено разстройство, при което тъканта, която покрива вътрешността на матката, расте извън нея. При нормални обстоятелства нашата ендометриална тъкан стои вътре в матката и се сменя по време на менструацията. Но за жените с ендометриоза тази тъкан излиза от матката и се прикрепя към други части на тялото, като яйчниците, фалопиевите тръби, външната част на матката или дори червата, което може да предизвика голяма болка.

Тази разпръсната тъкан набъбва и се пълни с кръв по време на менструалния цикъл (точно както, когато е в матката), но тъй като не може да напусне тялото, може да причини възпаление, да предизвикат болка и да образуват кисти около яйчниците , маточни тръби и матката, които могат да предизвикат проблеми, ако се опитвате да забременеете.

Лошата новина е, че няма лечение за това състояние. Лекарите често предписват хормони за контрол на раждаемостта и противовъзпалителни медикаменти, за намаляване на болката. При по-тежки случаи, може да се наложи и операция.

Чудите се как да направите разлика между ендометриоза и предменструални болки? Ето 5 признака, че може да имате еднометриоза:

1. Болката започва рано и свършва късно

Докато спазмите, свързани с ПМС, обикновено се появяват точно преди менструацията, болките в таза, причинени от еднометриоза, могат да се появят седмици по-рано. Но самата болка не винаги показва ендометриоза, поради което поставянето на диагнозата може да бъде трудно. Някои жени имат ужасно подуване и тежест в тазовата област, но не изпитват болка. Същото важи и за течението по време на менструация. Някои жени с ендометриоза имат сериозно кървене, докато други имат съвсем слабо течение.

2. Имате проблеми с стомашно-чревния тракт или пикочния мехур

Нямате контрол върху вашия ИБС или синдром на болезнен пикочен мехур? Има шанс наистина да имате ендометриоза. Често има случаи, при които жените са посещавали гастроентеролог или уролог, но не могат да намерят решение на проблема, защото всъщност има ендометриоза. Причината е, че понякога маточната лигавица може да се прикрепи към пикочния мехур или червата, което води до болезнени проблеми като запек, диария или чувството, че имате инфекция на пикочния мехур. Ако имате проблеми с червата или пикочния мехур, посетете и гинеколог.

3. Дълбокото проникване е болезнено

Има списък с причините, поради които може да усещате болка и дискомфорт по време на секс, включително недиагностицирани STD, вагинални инфекции или сухота. Но ако чувствате болката най-много по време на дълбокото проникване, посетете гинеколог.

4. Болки в корема и кръста

В редки случаи тъканта се разпространява далеч, до места като белите дробове (или дори очите - Софокъл има пациент, който кърви от окото си всеки месец), но в повечето случаи се разпространява в таза. Обикновено тъканите се разпространяват по задната стена на тазовата кухина, обърнати към гръбначния стълб, което предизвиква болки в гърба или предната стена на тазовата кухина, насочена към корема.

5. Не можете да забременеете

Често причината за неуспех на опитите за забременяване е ендометриозата. А често безплодието е и първият и единствен симптом на това заболяване. Когато ендометриозата е тежка, тя може да повреди или блокира фалопиевите тръби или да изкриви тазовата кухина, като понижава шансовете ви за репродуктивен успех.
Добрата новина е, че медикаментите и хирургията могат да увеличат шансовете ви да забременеете. Но ранното диагностициране е най-важно.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay