8 признака на проблем с женското здраве, които жените често игнорират

8 признака на проблем с женското здраве, които жените често игнорират

Женското тяло често се променя, поради което понякога на жените им е много трудно да идентифицират проблемите в ранните етапи. Всъщност, средно една жена изчаква около 13 седмици, преди да посети лекар, след като е изпитала симптоми на сериозно заболяване. Ако обаче обърнете внимание и на най-малките промени в тялото си, ще можете да поддържате физическото си здраве и да предотвратявате бъдещи проблеми.
Ето 8 признака, които могат да означават сериозни здравословни проблеми, които жените не бива да игнорират.

1. Подуване на корема

За някои жени подуването на корема е нормална част от месечния цикъл. Но ако не сте предразположени към подуване на корема и продължава повече от 2 седмици, това може да е първият знак, че нещо в тялото ви не е наред.

В случай на ендометриоза, коремът може просто да се подуе в даден ден и да се влоши с течение на деня. "Ендо корем" обикновено е непредсказуем - подуването на корема може да продължи с дни и дори седмици или да изчезне след няколко часа. Освен това, постоянното подуване на корема може да е признак за рак на гърдата или на яйчниците.

2. Пъпки по брадичката

Около 2 седмици преди менструацията, в тялото ви се увеличават естрогена и прогестерона. Поради тази промяна в нивата на хормоните, може да се появяват пъпки по брадичката, които трябва да изчезнат след известно време.
Въпреки това, ако постоянно имате пъпки по челюстта или брадичката, това може да означава, че хормоните ви са извън нормата и трябва да отидете на лекар преди да е станало твърде късно.

3. Изпитвате болка, докато тренирате

Ако често изпитвате болка в тазовата област, когато бягате, ходите и дори стоите дълго време, това може да означава, че вашият ендометриум, вътрешният слой на матката, расте извън мястото, където се предполага. В този случай чужди ендометриални клетки свързват вътрешните органи заедно, причинявайки болка и невъзможност за физическа активност.

4. Имате болка в кръста и краката

Болката в кръста е доста често срещана по време на месечния цикъл на жената, така че може да се счита за нормална. Въпреки това, ако изпитвате болка в долната част на гърба и раменете преди, по време на и след менструацията заедно с напрежението на мускулите в тези области, вероятно имате ендометриоза.
Други често срещани симптоми на ендометриоза са изтръпване и болка в краката. 

5. Имате съсиреци по време на менструацията

Менструацията на всяка жена е различна. Може течението да е по-светло, по-тъмно, по-обилно или по-оскъдно. Също така е възможно да имате 2-3 съсирека за цялата менструация. Но ако кръвта е прекалено тъмна и забелязвате много съсиреци, това може да е признак за фиброиди на матката. Тези неракови образувания в матката могат да причинят необичайно кървене и дори проблеми с пикочния мехур.

6. Нямате интерес към любимите си храни

Чувствате се сити през цялото време и не можете да довършите порцията си, дори да е от любимото ви ястие?  Всички тези промени в обичайните ви хранителни навици могат да бъдат признак за рак на яйчниците, особено ако са комбинирани с коремна болка и промени в навиците на червата ви.

7. Косада ви пада

Загубата на коса е един от визуалните симптоми на нисък тестостерон, хормон, който поддържа здравословното производство на коса. 

8. Винаги ви е твърде студено или твърде горещо

Ако никога не се чувствате комфортно при стайна температура, вероятно имате хормонален дисбаланс. Една от причините за такъв дисбаланс може да бъде в нивата на естроген, хормон, който регулира женската репродукция. Обикновено нивата му се променят през целия живот и през целия менструален цикъл, но понякога може да има проблеми с неговото производство в тялото. 

Нивата на естроген могат да повлияят на телесната ви температура. По правило ниските нива на естроген причиняват горещи вълни, а пък високият естроген ви кара да усещате студ. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

29 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay