Брейнсторминг

Мозъчна атака за брилянтни резултати

Брейнсторминг


През далечната 1939 година американският психолог А. Ф. Осбърн популяризира интересна групова техника, чрез която се постигат максимални успехи. Нарича се "брейнсторминг" или, казано на български, "мозъчна атака".

Целта ѝ е да помогне на участниците да използват потенциала си, без да се притесняват от норми, стереотипи и задръжки. Всяка идея, родила се в главата на човек от колектива, трябва да бъде обсъдена, дори и на пръв поглед да изглежда крайно абсурдна.

Ако потърсим обяснение на техниката в българската история, то отговорът се крие в добре познатата притча за хан Кубрат, който показал на синовете си как всяка една пръчка може да бъде счупена, за разлика от цял сноп. Същото е и с брейнсторминга - колкото повече креативност се генерира на едно място, толкова по-добри ще бъдат крайните резултати.

Множество фирми прилагат практиката върху своите служители. Това не само е идеалният тийм билдинг (сплотяване на екипа), но и помощно средство за всеки отделен човек да подобри иновативния си начин на мислене.

За да се изпълни техниката, предварително се определя тема. Задават се 6 въпроса, подобни на основните в журналистиката: как, кога, къде, какво, колко, защо. По време на упражнението всички са равни. Забранени са критиките или подигравките с идеи, предложени от участниците. Те не се отричат, могат единствено да се допълват. Необходимо е да има установен водещ, който да дава думата на служителите, както и човек, който стриктно да записва новите предложения. В края на процеса най-добрата идея се избира за своеобразен победител. Често тя е съвкупност от няколко такива и може да бъде допълвана и комбинирана, което я прави още по-качествена. Брейнстормингът продължава около половин час, защото най-важната му функция е да освободи креативността у участниците, а ако се проточи дълго време, те ще бъдат изморени и неефективни.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 08.09.2011|15:33
Едно от правилата при мозъчната атака е идеите да се записват така, че цялата група лесно да ги вижда. Често се използва и от учителите в техните часове с учениците, а те от своя страна намират тази "игра" за много забавна. Така се отключва мисловния процес на децата, те се вдъхновяват и не спират да развиват въображението си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay