Норилск: Агонията на един издъхващ град

Сибирският град е същинско отражение на сбъднатата съветска мечта. Но само ако огледалото е криво

Когато става въпрос за класации, руският Норилск е начело на не една такава. Защото освен че е най-северният град с население над 100 хиляди души в света, той също така е и в топ 10 на най-замърсените места на планетата.

Сибирският град е същинско отражение на сбъднатата съветска мечта. Но само ако огледалото е криво. През 30-те години Сталин насилствено изселва там стотици хиляди работници, които да се трудят в мините и новопостроените заводи - символ на просперитета на СССР. Именно така тази допреди това мъртва зона бива трайно заселена, а децата, внуците и правнуците на същите тези работници я обитават до ден днешен.

Норилск: Агонията на един издъхващ град
И, споменавайки мините и заводите, трябва да подчертаем, че именно "благодарение” на тях всяка година близо 4 милиона тона никел, олово, арсен и други токсични химикали се освобождават във въздуха над Норилск. По тази причина едва ли ще откриете растителност в радиус от поне 30 километра.

Норилск: Агонията на един издъхващ град
Поради наличието на замърсяване от такъв мащаб и снегът не е с класическата си бяла премяна, а по-често е черен, а понякога - розов или жълт. Но за сметка на това винаги е в изобилие. Защото през зимата температурите в Норилск обикновено падат до минус 30 градуса (рекордът е минус 53,1 градуса).

Норилск: Агонията на един издъхващ град
Градът е покрит със снежна пелена средно около 270 дни в годината. През лятото в продължение на шест седмици се наблюдават бели нощи, по време на които слънцето покачва температурите до 15-20 градуса, но не е достатъчно, за да разтопи натрупалия се сняг. 

Норилск: Агонията на един издъхващ град
Още снимки от депресиращата реалност в Норилск може да разгледате в нашата галерия. А ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

30 7
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 27.06.2014|17:35
Тъжна картинка, като някаква градска пустиня изглежда.
1
Не е посочен 27.06.2014|09:41
УЖАС. Как живеят тези хорица там, защо не се изселят?!? В крайна сметка сега могат да го направят...това трябва да бъде закрито, толкова много да замърсява въздуха :(
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay