Грижа за косата с етерични масла

Грижа за косата с етерични масла

Зимата е тук и трябва да се погрижим за косата си. Нали? Днес ви представяме 7 рецепти за домашни продукти за коса, които ще я направят по-мека, по-здрава и по-хидратирана.Още от първото ползване ще видите разликата. Подарете на косата си невероятно и ароматно преживяване.

Масла според типа коса :
За всички типове коса: Розмарин
За мазна коса: Лимон, Бергамот, Чаено дърво
за суха коса и против пърхух: Лавандула, Сандалово дърво, Гераниум
За стимулиране на растеж: Мента, Розмарин

1.Натурален спрей за разресване

Знаете ли, че можете да използвате етерични масла за по-лесно разресване и против заплитане на косата? Предлагаме ви интересна рецепта за спрей за разресване на коса, който ви позволява да използвате меки, овлажняващи етерични масла, за да разресвате вашата заплетена и непокорна коса.
 

Необходими съставки: Голяма спрей бутилка,Балсам за коса,375 мл дестилирана вода,3 с.л. корени от ружа,125 мл ябълков оцет,5 капки масло от розмарин,5 капки масло от пачули,5 капки гераниново масло,5 капки масло от чаено дърво
 

Приготвяне: Сварете водата и корените от ружа в малък съд.Намалете топлината и оставете да къкри 20-30 минути.Оставете да се охлади леко и филтрирайте през тензух или цедка.Докато е още топло, изсипете в бутилка и добавете балсам, ябълковия оцет и етеричните масла.Разклатете до еднородна смес.За да използвате, разпръснете обилно количество върху мокра коса и разрешете.

2.Парфюм за коса от етерични масла

Тази сладко миришеща смес е пълна с някои от най-добрите етерични масла за коса – масло от Иланг-иланг, масло от сандалово дърво, масло от грейпфрут и масло от лавандула. Поддържайте мириса на косата си свежо и сладко през целия ден чрез тази лесна рецепта за парфюм за коса с етерични масла.

Необходими съставки: 80 мл розова вода,1 ч.л. екстракт от ванилия,5 капки масло от иланг-иланг,4 капки масло от розмарин,5 капки масло от сандалово дърво,3 капки масло от лавандула,4 капки масло от грейпфрут*

Инструкции: В стъклена пулверизирана спрей бутилка добавете розова вода, екстракта от ванилия и етеричните масла. Добавете повече или по-малко етерични масла в зависимост от вашите предпочитания.
Разклатете и напръскайте косата, когато желаете.
* Моля, обърнете внимание, че цитрусовите етерични масла са светлочувствителни и могат да изсветлят косата ви, ако е изложена на UV лъчи.

3.Билков лак за коса от етерични масла

Този билков лак за коса с етерични масла събира в себе си любимите ви етерични масла, създавайки спрей, който повдига косата ви независимо колко е щур вашия ден. Аерозолните лакове за коса често съдържат груби химикали и токсини, но когато използвате етерични масла за косата, ще изпитате ползите от безопасни, естествени съставки.

Необходими съставки :1 ч.ч. вода,4 ч.л. захар,2 капки масло от дъхаво мушкато,2 капки масло от лавандула,2 капки масло от мента,2 капки масло от розмарин,2 капки масло от градински чай
Съвет:  Използвайте повече или по-малко захар, в зависимост от това колко силна искате да бъде фиксацията.
Забележка: Чувствайте се свободни да персонализирате етеричните масла според вашите предпочитания. Можете да използвате едно или всички етерични масла, изброени по-горе. Въпреки това, бъдете внимателни, при използването на цитрусови масла, тъй като те могат да изсветлят косата ви, ако е изложена на UV светлина.

Инструкции: В тенджера смесете захарта и водата. Оставете водата да завро и разбърквайте, докато захарта се разтвори. След като захарта се разтвори напълно, свалете тенджерата от котлона и оставете да се охлади.В стъклена спрей бутилка (250 мл) прибавете етеричните масла , след което прибавете и водата със захар.Използвайте, като всеки друг лак за коса.

Грижа за косата с етерични масла

4.Дълбоко подхранващ балсам с етерични масла

Вместо да хвърляте много пари за луксозни балсами, опитайте да използвате етерични масла за възстановяване на вашата коса с този лесен натурален балсам за коса с етерични масла. За да се справите с повредената, суха коса, малко повече помощ с някои от най-добрите масла за коса, като тези от лавандула, мента, розмарин, градински чай, както и маслото от мушкато, ще подхраните и възстановите блясъка на вашата коса..

Необходими съставки3 с.л. кокосово масло,1 с.л. зехтин,8 капки етерични масла по избор
Бележка: Някои добри масла, които можете да използвате са – масло от лавандула, масло от мента, масло от розмарин, масло от мушкато и масло от градински чай. По избор може да добавите само едно или всички заедно.
 

Инструкции: Сложете кокосовото масло, зехтина и етеричните масла в купа.Бъркайте сместа в продължение на пет минути или докато съставките се разбият на гъста и кремообразна консистенция.Сместта приложете върху чиста, суха коса.Разрешете косата с гребен, за да разпределите равномерно.Оставете върху косата за 15-20 мин, след което изплакнете балсама и измийте косата с шампоан.Повтаряйте процедура веднъж седмично или когато пожелаете.

5.Сух шампоан от етерични масла

Ако нямате възможност да миете косата си всеки ден, можете да опитате тази рецепта, която съчетава допълващи етерични масла за косата, които ще направят косата ви да изглежда чиста и ще се чувстват чудесно до следващото й измиване. С омекотяващите и овлажняващите свойства на лавандулата, розмарина и ментата, този сух шампоан от етерични масла ще направи косата ви да изглежда чиста и да мирише добре – никой никога няма да разбере разликата!

Необходими съставки:
– За светла коса -  25 гр арарут на прах или царевично брашно,2 капки масло от розмарин, 2 капки масло от лавандула, 2 капки масло от мента
– За тъмна коса - 2 с.л. арарут на прах или царевично брашно,2 с.л. какао на прах,2 капки масло от розмарин,2 капки масло от лавандула,2 капки масло от мента

Инструкции: Поставете арарута на прах /царевично брашно/, какаото на прах (ако използвате) и етеричните масла в блендер. Оставете докато се смесят добре съставките. Съхранявайте в стъклен буркан. За да използвате, нанесете сухия шампоан със стара четка за грим върху корените и омазнените части от косата

6.Спрей за топлинна защита

Независимо дали навивате, изправяте, изсушавате или оформяте косата си, топлината може да повреди сериозно вашата коса. Ако често в ежедневието си използвате преси и маши за оформяне на косата ви , е добра идея да използвате някакъв защитен продукт, за да я предпазите. Вместо да купувате скъпо струващи спрейове, ви предлагаме тази рецепта за спрей за топлинна защита с етерични масла, който ще защити вашата коса. Не само ще предпази косата Ви от изгаряне, но и ще остави прекрасен аромат върху косата нея през целия ден!

Необходими съставки:1 ч.л. кокосово масло,1 с.л. бадемово масло,2 ч.л. балсам за коса,250 мл вода,5 капки масло от градински чай,5 капки масло от здравец,Спрей бутилка.

Инструкции:Изсипете половината вода в спрей бутилката. Добавете кокосовото и бадемовото масло, балсама, маслото от градински чай и маслото от здравец. Долейте останалата вода в бутилката и разклатете добре. За да използвате, напръскайте върху кичура коса, който ще обработвате. След това оформете по желание

7. Шампоан за коса


Необходими съставки: Течен кастилски сапун, кокосово мляко, алое вера гел, базово масло, етерично масло по избор,масло от семки на червена боровинка.

Инструкции:Разбъкайте всичко и добавете в шише от шампоан.

 

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay