Да, незрящите хора също сънуват

Да, незрящите хора също сънуват

Слепите хора могат да сънуват и сънуват, но сънищата им могат да се различават от тези на виждащите хора. Видът на изображенията, които слепият човек сънува, също може да варира в зависимост от това кога е загубил зрението си.

До преди няколко години битуваше идеята, че слепите не могат да сънуват. С други думи, те не могат да "виждат" в съня си, ако са загубили зрението си преди определена възраст. Но по-нови изследвания показват, че хората, които са слепи от раждането или са ослепели по друг начин, все още могат да имат визуални образи в сънищата си.

Слепите хора до голяма степен сънуват същите неща, които сънуват и зрящите хора. С някои изключения. Слепите хора имат по-малко сънища за личен успех или неуспех. Те по-рядко сънуват за агресия. А някои по-често сънуват животни, често техни домашни любимци, помагащи им в ежедневието. Някои незрящи съобщават за по-чести сънища за храна или хранене.

Много незрящи съобщават, че са сънували за нещастие, свързано с пътуване или движение, около два пъти по-често от зрящите. Това изглежда предполага, че сънищата на слепите хора, така както на зрящите, могат да отразяват неща, които се случват в будния им живот, като опасения или трудности при придвижването от място до място.

Визуализират ли сънищата си незрящите? Теориите за това са различни, но обикновено се смята, че както хората, родени слепи, така и хората, които ослепяват по-късно в живота си, имат по-малко визуални образи в сънищата си, отколкото хора, които не са слепи. Изследвания показват, че слепи хора, загубили зрението си преди 5-годишна възраст, обикновено не виждат изображения в сънищата си. Колкото по-късно в живота си човек изгуби зрението си, толкова по-вероятно е да продължи да има визуални сънища. Хората с вродена слепота може също да са по-склонни да изпитват сънища чрез вкус, мирис, звук и допир, според проучване от 2014 г. Онези, които са ослепели по-късно в живота си, изглежда имат по-тактилни усещания в сънищата си.

Слепите сънуват кошмари точно както зрящите. Всъщност някои изследвания предполагат, че може да сънуват кошмари по-често от зрящите. Това важи особено за хората, които са родени слепи. Експертите смятат, че този по-висок процент на кошмари отчасти е свързан с факта, че слепите вероятно ще се сблъскат със заплашителни преживявания по-често, отколкото зрящите.

Помислете за собствените си кошмари, има вероятност те да станат по-чести (и тревожни), когато сте подложени на силен стрес или сте изправени пред предизвикателство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay