Малките пъстри вълшебства, направени от целувчено тесто, несъмнено са сред най-ярките символи на Франция. А за да поглезим сетивата ви и за да сложим подобаващ финал на нашата седмица, посветена на френската кухня, днес ще ви разкрием как да си ги приготвите у дома.
Необходими са ви:
90 г яйчен белтък (от 3 яйца размер L)
200 г пудра захар
30 г захар
110 г бадемово брашно
щипка сладкарска боя в цвят по избор
Начин на приготвяне:
За направата на френските макарони се използват така наречените "остарели белтъци", или отделени от жълтъците и оставени да престоят в хладилник, в затворен сух стъклен съд 3-4 дни, а 3-4 часа преди приготвянето са извадени, за да достигнат стайна температура.
Другата особеност е, че е препоръчително използването на везна с цел прецизното измерване на продуктите, защото иначе заплахата от провал е твърде голяма.
Разбийте белтъците на сняг като постепенно прибавяте кристалната захар, бъркайки.
Прибавете ги към предварително пресетите и добре смесени пудра захар, бадемово брашно и боя. Бъркайте със силиконова шпатула и само по посока на часовниковата стрелка като загребвате, обръщате и размазвате по стените на купата до получаване на лъскава лава.
Напълнете сместа в сладкарски пош и шприцовайте върху тава, застлана с хартия за печене, на която сте очертали еднакви кръгчета с диаметър 3 см. Изтръскайте тавата, за да получат макароните така наречената "поличка". Оставете ги да съхнат между 20 и 40 минути - достатъчно, за да не полепват по пръста ви при пипане.
Печете точно 15 минути в предварително загрята до 150 градуса фурна. Слепете с ганаш, крем, конфитюр или друго по желание.
Още вкусни идеи може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
2 | 0 |