Ето какво трябва да знаете, преди да сложите одеяло в бебешкото креватче

Ето какво трябва да знаете, преди да сложите одеяло в бебешкото креватче

На пазара е пълно със сладки, пухкави бебешки одеялца и на всеки родител му се иска да купи всички тези сладки бебешки неща за своете бебче. Но Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва да не се поставят възглавници, одеяла, завивки или други меки или пухкави неща в зоните за сън на бебетата като предпазна мярка срещу синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). 

Рискът от СВДС намалява, когато бебето расте. Това е рядко срещно състояние, но по-голяма част от смъртните случаи, за които има данни, се дължат на задушаване с възглавница, одеяло и т.н. 

Възглавници, юргани, одеяла и други меки повърхности са опасни, когато са поставени под кърмачето или са оставени свободно в зоната за сън на бебето и могат да увеличат риска от СВДС петкратно, независимо от позицията на съня.

Въпреки че няма изследвания, които да показват кога е 100% безопасно да се поставят такива предмети в леглото, указанията на ААП предполагат, че е добре да изчакате детето да навърши година, година и половина, преди да въведете одеялата и възглавниците. Преди тази възраст, можете да изберете безопасни алтернативи, като спални чували. Решението за това кога ще сложите на бебето възглавница и одеяло е добре да бъде осбсъдено с педиатъра. 

Добре е да изчакате, докато бебето може да се върти на двете страни, както и да контролира главата си. Освен когато бебето може да се обръща само, друг индикатор на това, че детето е готово за одеяло, е когато може само да махне одеялото от личицето си. Но в крайна сметка, трябва да обсъдите това с педиатъра. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay