Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Преди време Виктория Бекъм публикува снимка, на която целува дъщеря си Бруклин по устните и й пожелава "честит рожден ден". Това предизвика бурна дискусия в коментарите дали е приемливо или не. Лекарите казват, че децата трябва да се чувстват обичани и сигурни в семейната среда. Но целуването по устните не е най-добрата идея за изразяване на любовта на родителите.

Опитахме се да разберем защо този начин на изразяване на любовта е толкова горещо обсъждан и какво мнение имат психолозите по тази тема.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Може да промените разбиранията на детето за личните граници

Устните и устата са личните граници на детското тяло, обяснява психологът Шарлот Резник. Когато целувате детето по устните, му показвате, че границата на тялото му е отворена и че всеки може да навлезе на "негова територия" без проблем.

Това включва стегнато повиване (при по-малки деца), принудително хранене и агресивно гъделичкане. По този начин детето може да развие невъзможност да казва "не" и да управлява собствените си граници.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Нехигиенично е

Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, които може да не влияят по никакъв начин на възрастните, но могат да се предадат на децата и да им навредят сериозно. И тъй като детето има по-слаба имунна система, целуването на устата може да бъде наистина опасно.

Детето може да започне да целува други хора по устните като израз на симпатия

Детето може да започне да се държи по същия начин, по който сте го учили вкъщи, но извън семейния кръг - целувайки други деца или възрастни по устните като начин да изрази симпатия. Психологът изтъква, че дори и да е бил невинен жест от страна на родителите, децата приемат това като нещо съвсем нормално. Така че те могат да се опитат да повторят същия жест с други хора, без да осъзнават интимното значение на тези целувки. Ето защо тя препоръчва да целувате детето само по бузите или по челото.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Смятате ли, че целуването на деца по устните е приемливо? Ако да, до каква възраст? Ще се радваме да чуем вашето мнение по темата!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay