Мечтата Детска къща, превърнала се в „Приказка без край“

„Къщата се изгражда с човешки ръце, а домът - с човешки сърца!“

Мечтата Детска къща, превърнала се в „Приказка без край“

Да мечтаеш – означава да вярваш! 
Да вярваш – означава, че си готов да се бориш, за да постигнеш! 
Да постигнеш – означава, че си вложил цялата си воля, търпение, страст и любов, за да реализираш мечтата си! 

Не е трудно човек да приеме за кауза в живота си да се грижи за близките, но е трудно и отговорно да приемеш мисията да се погрижиш за тези, които нямат нищо и са лишени от любов, ласка и домашен уют.

Всеки от вас навярно е чувал, че човек трябва да направи поне три неща през живота си: да засади дърво, да построи къща и да отгледа дете. Не съм сигурна дали те трябва да се случат точно в тази последователност, но знам със сигурност, че когато ги осъществиш усещаш, че не си загубил нито един ценен ден от живота си.

В рамките на месец възнамерявам да ви разказвам по една приказка за стотиците "герои", обединили се около сбъдването на една мечта – изграждането на Детска къща за деца, лишени от родителска грижа. Основната цел на къщата е да отдели децата в нужда от потискащата среда на социалните домове и да им даде шанс за по-добър живот.

Мечтата Детска къща, превърнала се в „Приказка без край“

Необходимостта от изграждането на подобна къща е повече от наложителна за децата - там те растат в хармонична среда до момента, в който се намерят приемни семейства за тях. За съжаление статистиката в България е стряскаща, защото близо 4000 деца все още живеят в социални домове. От тях близо 2000 са с увреждания, а всяка година се изоставят 2000 бебета като 1000 от тях – още в родилния дом. Обичайната практика, когато новороденото бъде изоставено, е то да попадне в медико-социален дом за бебета, който е медицинско заведение, и няма нищо общо с нормалните домашни и семейни условия.

За никого не е тайна, че изоставените деца живеят в страшна самота. Те протягат ръчички с надеждата, че някой ще ги вземе, обича, утеши, когато плачат, и ще се смее заедно с тях, когато се запознават със заобикалящия ги свят.

Мечтата Детска къща, превърнала се в „Приказка без край“

Затова най-ценното, което могат да получат тези деца е дом, в който ще имат шанс да живеят в семейство!

Нашата "Приказка без край" бележи началото си точно преди една година, когато изпълнителният директор на фондация "За Нашите Деца" г-жа Иванка Шалапатова споделя своята мечта за изграждането на Детска къща с фирма Градус. Фондацията вече има подкрепата на Столична община, но ѝ липсват съмишленици от бизнеса, които да им помогнат в събирането на средства.

Така се ражда и кампанията "Бъди Герой!", чиято основна цел е да се съберат средства за построяването на Детската къща. Кампанията се грижи както за финансирането, така и за широката публичност на проекта, привличайки и други бизнес и частни съмишленици. Със своята безвъзмездна материална и интелектуална подкрепа допринася Столична община, която осигурява терена, а много фирми и частни лица се включват в изграждането, проектирането и конструирането на къщата.

Мечтата Детска къща, превърнала се в „Приказка без край“

Вярвам, че мнозина от вас знаят за нея и са се включили, с което са допринесли за сбъдването на една мечта.

Кампанията е пример за благотворителност, при която виждаме обединените усилия на българския бизнес, неправителствения сектор и институциите.

Сега вярвате ли в чудеса?

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay