Няколко грешки, които родителите често допускат

Няколко грешки, които родителите често допускат

Научаваме много правила и решаваме много уравнения в училище и докато анализираме всички нюанси на бъдещите ни професии, никой не ни учи как да бъдем родители. Ето защо младите двойки нямат идея какво да правят или как да се държат, когато бебето се появи в семейството. В допълнение към това, предложенията и съветите от опитни съседи и роднини могат да бъдат пълни глупости и често е по-добре изобщо да не ги следвате.

Обобщихме някои чести родителски грешки, които трябва да се избягват, за да не се навреди на детето:

1. Винаги предпазвате детето си от настинки 

Лекарите казват, че настинките са нормални за децата. Всеки път, когато тялото на детето победи инфекция, то формира имунитет. Дори ако едно дете се разболява веднъж месечно; 6-12 вирусни заболявания годишно са норма за тях. Това, на което трябва да обърнете внимание, е колко бързо се възстановява детето (трябва да е 7-8 дни) и липсата на каквито и да било усложнения.

2. Не следите начина, по който стои предпазният колан

Ако детето ви се вози в колата без специално столче за кола, подлежите на глоба. В същото време много малко хора непременно проверяват как е прикрепено детето, а това е не по-малко важно от висококачествената седалка.

Ако детето е закопчано с помощта на 5-точков колан, щипката, свързваща коланите, трябва да бъде разположена в средата на гръдния кош на детето, а не върху коремчето му. 
Ако детето е пораснало и може да използва обикновен колан, каишката трябва да обикаля рамото, а не да минава по шията. 

3. Изрязване на ноктите на бебето прекалено ниско 

Проблемът с врастналите нокти, който много хора имат понякога идва още от детството. Затова е важно да закръгляте ноктите на детето, но без да ги изрязвате прекалено ниско. 

4. Носене на бебето в изправено положение в раницата

Слинговете и раниците са чудесен помощник за родителите, но е важно да ги използвате правилно. Детето не трябва да е в изправено положение, тъй като натискът е върху тазобедрените стави. Напрежението трябва да бъде разпределено равномерно върху всички части на гръбначния стълб с фиксирана шия. Изправянето на гръбначния стълб и асиметричното разположение са неприемливи. Грешките в позиционирането на бебето могат да доведат до изравняване на междупрешленните дискове, проблеми с таза и други сериозни нарушения при бебето.

5. Оставяне на бебето в детската седалка за дълго време

Злоупотребата с детските столчета за кола може да бъде опасна за бебетата. Педиатрите казват, че мускулите на врата на бебетата все още не са здрави и дихателните им пътища са доста меки. Ето защо прекаленото накланяне на главата може да доведе до задушаване. Не че изобщо не трябва да използвате детски столчета за кола - те са необходими, когато шофирате с детето си. Но оставянето на бебето за повече от 2 часа в такова положение е нещо, което не бива да правите. 

6. Считане на биберона за нещо вредно

Мнението, че бибероните са вредни, няма медицинска подкрепа. Залъгалката задоволява смукателния рефлекс на бебето и намалява риска бебето да сложи нещо мръсно или опасно в устата си. В същото време залъгалката не изкривява зъбите и не води до проблеми със зъбите. И родителите са тези, които решават кога да отнемат биберона на бебето си. 

7. Мислите си, че бебето има само една фонтанела 

Много родители, които имат новородено бебе, се страхуват да навредят на фонтанелата. Има дори мит, който казва, че мозъкът на мъничето може да бъде повреден, ако взаимодействате някак с фонтанелата.
Фонтанелата (или мекото място) е мястото на главата на новороденото, което е покрито с дебела тъкан и там се свързват няколко кости на черепа. Благодарение на подвижните кости на черепа, главата на бебето променя формата си и може да премине през тесния родов канал.

По принцип родителите знаят само за едно меко място отгоре. Всъщност обаче има 2 фонтанели. Ето защо родителите трябва да бъдат внимателни и с двете фонтанели. В същото време е важно да се разбере, че разресването, сушенето с кърпа, както и целуването няма да навредят на детето.

8. Насилвате детето да яде

Когато детето е гладно, то ще помоли родителите да го нахранят. Липсата на апетит може да има няколко причини, като гастрит, лошо храносмилане, увеличени сливици и т.н. Детето може да откаже да яде, защото се е превъзбудило по време на разходка. Често се придружава от гадене, повръщане, болки в стомаха и тежко дишане. В такива ситуации е по-добре да оставите детето да се възстанови, вместо да го насилвате да яде.

9. Минимизиране на комуникацията с животни заради бактерии

Ако родителите имат за цел да повишат имунната система на детето си, те трябва да вземат куче. Приятелят с 4 крака ще внесе мръсотия в домакинството, детето ще влезе в контакт с тази мръсотия и тялото му в крайна сметка ще формира имунитет.

10. Повдигане на детето или люлеенето му, държейки го за ръцете или подмишниците

Неприемливо е да вдигате деца за ръцете, предмишниците или подмишниците. Лигаментният апарат на малко дете е слаб. Такива игри могат да доведат до сублуксация на радиалната глава, което ще ограничи подвижността на ставата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay