Родителски подходи, които отблъскват децата

Родителски подходи, които отблъскват децата

Понякога дори прост въпрос, като "Как мина денят ти?" може да отблъсне детето ви и то изгуби желание да прекарва време с вас. Ето защо родителите понякога трябва да влизат в обувките на децата си и да видят от какво всъщност се нуждаят.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се доближите до детето си и да го разберете по-добре.

Позволявате на настроението си да повлияе на отношенията ви с детето ви

Това не означава, че трябва да криете емоциите си от децата си, но трябва да се научите как да ги управлявате и да се опитате да намерите начини да се справите по-добре със стресовите моменти. Мислим си, че децата са твърде малки, за да разпознаят чувствата ни, но те могат да бъдат много чувствителни към настроенията на родителите.

Продължаващият стрес може да ви накара да реагирате бурно на всяко действие на детето ви, а това със сигурност ще го отблъсне. Отделянето на време за себе си и постигането да душевен мир ще ви помогне да осигурите на децата си емоционалната подкрепа, от която се нуждаят.

Вършите други дейности, докато разговаряте с детето

Децата не винаги са в настроение да говорят. Но когато дойдат при вас, те се нуждаят от вашето пълно внимание. В противен случай ще си помислят, че не са приоритет и че не са важни за вас, което може да ги накара да прикриват емоциите си в бъдеще.

Спрете да правите каквото и да било, покажете да детето,ч е го слушате като му отговаряте и задавате допълнителни въпроси. Децата са приоритет - не забравяйте.

Постоянно ги разпитвате относно проблеми

Повдигането на теми, които притесняват детето, може да го раздразни и да го накара да разреши проблемите си само. Всички се справяме със стреса по различни начини и децата ни не правят изключение от това. Ето защо, вместо да принуждавате детето си да ви каже нещо, което не иска, опитайте се да му задавате по-малко директни и натрапчиви въпроси.

Не приемате сериозно проблемите на детето си

Приемете детето си сериозно, дори когато проблемите му ви изглеждат глупави. Вместо да им се присмивате за ситуацията, в която са попаднали, споделете своя опит или спомени, за да им помогнете да се справят по-добре с проблема.

Споделяте тайни на детето пред други хора

Този ход би накарал детето да спре да споделя с вас. Не разгласявайте тайните му наляво, надясно, защото това щ го нарани и го разтревожи.

Веднага започвате да ги разпитвате за деня им

В края на деня децата са много уморени, а мозъците им - претоварени. Резките въпроси насочени към тях, могат да натоварят децата излишно. Дайте време на детето да отпочине и да с разсее като първо му разкажете за своя ден. След това то само ще пожелае да поговори за случите в училище.

Спирате ги, когато проявят признаци на независимост

Нормално и здравословно е децата да търсят повече свобода. Когато това се случи, родителите обикновено възприемат това като липса на уважение или че губят контрол над ситуацията, което може да доведе до притискане на детето.

В този случай, вместо да поставяте по-строги правила, оставете детето да свърши някои задачи самостоятелно и да поеме отговорност. Когато детето ви види, че му се доверявате, то вероятно ще покаже по-зряла и отговорна страна, която не сте виждали досега.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay