Съвети за родители: как да помогнете на братята и сестрите да спрат да се карат

Съвети за родители: как да помогнете на братята и сестрите да спрат да се карат

Нормално е и дори здравословно братята и сестрите да се карат. Важно е обаче да успяват да разрешават конфликтите си. Има няколко прости неща, които родителите могат да направят, за да помогнат на децата си да спрат да се карат и да разрешават проблемите си сами.

Ето няколко съвета за родители:

1. Създайте ролеви модели на децата си

В много детски приказки и филмчета, братята и сестрите се карат. Ако вашите деца се карат, напомнете им за някоя приказка, която има щастлив край. Например Пепеляшка, която в крайна сметка прощава на сестра си. Разказвайте на децата си истории за прошка и за значението на семейството.

2. Създайте "буркан за пари" или касичка

Вероятно сте чували за бурканите, в които всеки, който изрече псувня или лоша дума, трябва да сложи паричка. Можете да направите същото, но децата ви да трябва да слагат пари, когато се карат или бият. Ако децата ви не разполагат с пари, можете да създаде буркан, пълен с листчета, на които са изписани различни задачи, свързани с домакинска работа. Идеята на това е всеки път, когато се скарат, да теглят листче и да вършат някаква полезна работа.

3. Накарайте децата си да пишат писма

След като децата се скарат, накарайте ги да седнат и да напишат чувствата си. Това позволява на децата да осъзнаят чувствата си и вероятно ще осъзнаят, че са се скарали за нещо незначително.

4. Обръщайте внимание на децата си поотделно

Важно е децата да получават по равно количество внимание, но извършването на различни действие поотделно с всяко от тях създава едно здравословно разстояние и всяко от децата ще се чувства специално.

5. Научете ги да разрешават проблемите си сами

Ако при всеки сандал децата тичат при вас, за да решите кой е прав и кой крив и вие взимате страна, другото дете ще се чувства зле, тъй като ще мисли, че имате специално отношение към брат му или сестра му. Научете ги сами да се справят с тези ситуации.

6. Накарайте ги да разрешат някакъв проблем заедно, да извършват някаква дейност, в която трябва да си помагат

Ако децата се карат, накарайте ги например да редят пъзел. Това ги учи да си помагат и да разчитат един на друг.

7. Изкарвайте ги навън

Има време и място за всичко. Обяснете на децата, че вътре в дома ви не е мястото за караници. Изкарайте ги навън, това може да им помогне да се успокоят.

8. Планирайте ваканции

Разнообразието ще им помогне да спрат да се карат. Не е нужно да бъде дълга ваканция на далечно място. Заведете ги на къмпинг за една вечер, например.

9. Награждавайте ги, когато са послушни

Не е правилно само да наказвате децата, когато не се държат добре. Трябва и да ги награждавате, когато са добри. Например, когато се разбират и не се карат им позволете да поиграят на някоя компютърна игра за 30 минути или нещо друго, което обичат да правят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay