10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си

Добрият сън е от решаващо значение за развиващия се мозък на вашето бебе и недостатъчният сън може да доведе до проблеми с говоренето и четенето, дефицит на вниманието и хиперактивност. Някои родители обичат да вземат бебетата си да спят в леглото им, надявайки се да засилят връзката родител-дете. Но това не само е объркващо за детето, но и може да бъде опасно! И това не е единственото нещо, което не бива да правите, ако искате детето ви да има качествен сън.

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си

Ето някои грешки, които да избягвате да допускате:

1. Детето няма режим

Установяването на режим на лягане е от съществено значение за вашето бебе. Това може да му помогне да се чувства спокойно и да заспива по-бързо. И е важно да се придържате към определен график, така че бебето да знае кога е време да си легне. В крайна сметка то ще свикне да спи по едно и също време и ще го очаква, така че заспиването ще става много по-лесно и по-бързо.

2. Не забавлявате бебето достатъчно през времето, в което е будно

При децата е същото като при нас- колкото по-натоварени сме през деня, толкова по-изтощени сме и толкова по-лесно заспиваме. Затова се опитайте да ангажирате бебето си с възможно най-много дейности. Говорете и пейте с него, правете гимнастика или излезте навън и го оставете да се наслаждава на красивия ден - всичко това ще измори бебето и то ще спи по-добре.

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си

3. Не разпознавате знаците

Понякога родителите чакат твърде дълго, преди да сложат децата си да спят. Например те чакат, докато започнат да плачат. Има обаче много други признаци, които показват, че бебето ви е уморено и се нуждае от дрямка. Ако се мръщи, стиска юмруци, гледа нагоре или търка очите си, това може да означава, че е време за спане.

4. Не позволявате на детето да се научи да се успокоява само

Определени съчетания, като люлеене или масажиране, могат да помогнат на вашето бебе да се отпусне и да разбере, че е време да спи. Но понякога е по-добре да ги прескочите и да оставите детето си да се опита да се успокои, за да може да се научи да заспива без ваша помощ. Ето защо не трябва да реагирате на всеки звук, който издава вашето дете, когато спи.

Тези звуци не означават непременно, че детето ви е будно и се нуждае от вас. Може просто да преминава през различните етапи на съня и ако отидете да го проверите, може да го събудите. 

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си

5. Поставяне на бебето да спи в добре осветена стая

Някои родители смятат, че когато бебето спи през деня, трябва да бъде поставено в светла стая, така че да се научи да прави разлика между ден и нощ. Това обаче е мит. Тъмнината, от друга страна, има успокояващ ефект върху бебетата и насърчава производството на мелатонин - хормон, който помага за регулиране на съня.

6. Заменяне на креватчето с легло прекалено рано

Независимо дали вашето бебе вече е прекалено голямо за креватчето, или имате новородено на път - не бързайте да местите детето си в голямо легло. Повечето деца се преместват от креватчето в легло между 18 месеца и 3 години и половина. И ако го преместите твърде рано, това може да бъде объркващо и неудобно за него. Освен това може да го намерите да се разхожда през нощта, тъй като то е свикнало с решетките на креватчето и не може да се контролира без тях.

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си  

7. Намаляване на шума

Не е добре да се опитвате да премахнете всички шумове, когато детето спи. Ако бебето ви се научи да спи в пълна тишина, може да има трудности да заспива по-късно, когато няма начин да блокира всеки възможен източник на шум. Понякога дори се препоръчва да използвате машини за бял шум, които могат да помогнат на бебето да заспива по-лесно, но те трябва да се използват с повишено внимание.

8. Държите бебето си будно твърде дълго

Може да си мислите, че задържането на детето ви по-дълго будно ще го умори и то ще заспи по-бързо и ще спи по-дълго. Но това всъщност може да обърка режима му за сън.

10 грешки, които родителите допускат и съсипват съня на бебето си  

9. Слагате детето да спи във вашето легло

Някои родители избират да спят заедно с децата си в едно легло. По този начин обаче изпращате на детето си смесени сигнали за това къде трябва да спи. И това може да направи заспиването в креватчето, без вас, невъзможно. 

10. Оставяте бебето да спи прекалено дълго

Нормално е новородените да спят по 13 до 15 часа на ден. Въпреки това, когато вашето дете порасне, не бива да спи повече от 3 часа през деня. Прекалено много сън през деня създава нездравословен график за лягане вечер. И вашето бебе може да има проблеми със заспиването.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay